Детски песни огласиха площада пред общината на родителския протеста, който каза „не” на насилието в детските градини и училищата. Дъждът не отказа тридесетината родители, повечето от които бяха дошли с децата си. Освен срещу насилието и категоричното искане за видеонаблюдение, те настояваха за мандатност на директори, началници на РУО и общински просветни експерти. Под звуците на „Пеят, скачат палците” и „Зайченцето бяло”.

Майките и татковците от града под тепетата подкрепят и другите 13 искания на Националния инициативен комитет за качествено и иновативно образование, който организира серия протести в различни градове на страната. Те заявиха, че са готови да плащат и по-високи такси в градините, стига да се гарантира качествен образователен и възпитателен процес.

„Спрете насилието върху децата ни – те са нашето бъдеще!”, „Искаме да растем щастливи!”, „Поставете камери в детските заведения!” бяха част от плакатите, които издигнаха родителите.

Водачът на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система Васил Николов също дойде на пловдивския митинг. По думите му в момента, в който един директор се добере до поста, той знаел, че ще бъде там до пенсия и нямал никакъв стимул да развива институцията.

“Много от тях се държат като феодали, държат се зле с учители, родители и ученици. Това е нещо, което ще се избегне, ако човекът знае, че след 4 години отново отива на конкурс. Освен това ще назначава добрите, а не удобните учители. В момента за добър учител се счита този, за когото не се е чуло нищо през цялата му кариера. По-добре да замита и прикрива проблемите, отколкото да се изправя срещу тях”, коментира още Васил Николов.

По  повод искането за независима комисия, която да има право и да уволнява при доказани случаи на насилие той обясни, че се визира Националния инспекторат, който предстои да заработи по новия просветен закон.

Щафетните протести продължават. В събота ще протестират родители в Стара Загора и Хасково, а в неделя – в Русе.