На 10 октомври преди 73 години е основан Техникум за физическа култура и спорт

С велопоход с участието на учители и ученици, лекоатлетически турнир и викторина за безопасността на движение, Спортното училище отбеляза днес деня на своето основаване. Състезанията, в които взеха участие всички възпитаници от 5 до 12 клас, се проведоха на стадион „Пловдив“.

Момчета и момичета от всички спортове премериха сили в 50 и 100 метра гладко бягане и скок дължина от място. При тегленето на въже мъжете от отбор „Вдигане на тежести“ се оказаха фаворити и безапелационно спечелиха първото място. Тимът „Кану-каяк Тракиец“ зае челната позиция при девойките. В щафетната игра за победител бе обявен отбор „Борба“, отреди главният съдия на турнира Ангел Лафчиев.

Във велопохода, който бе предхождан от викторина, свързана с правилата за движение по пътищата, се включиха ученици от всички паралелки. Начело на колоната бяха преподавателят по теоретична подготовка Елена Петрова, математикът Цветана Узунова и учителят по изобразително изкуство Владимир Паскалев. Велосипедистите стартираха и финишираха в училищния двор.

В началото на 1949 г. в града на тепетата започва да функционира първата в страната Държавна школа за физкултура и спорт, а на 10 октомври тя е преустроена в Техникум за физическа култура и спорт „Васил Левски“. Първата сграда, в която се помещава техникумът, е бившият френски мъжки колеж (сега ПУ „Паисий Хилендарски“). След това за учебни сгради се ползват Пловдивската семинария, Международният панаир, помещенията на Девети пехотен пловдивски полк и самостоятелният корпус в района на СК „Пловдив“. Следват години, през които се построява учебният корпус с 27 класни стаи, а през 1971 г. – и първото общежитие. През учебната 1971-1972 г. се обособява в Средно спортно училище „Васил Левски“.