Как да разпознаваме качествен от фалшив алкохол и колко часа сън е нужен преди да седнем зад волана разясняваха студенти в навечерието на 8 декември

С бели гълъби и шествие по Главната улица студенти от пловдивските висши училища дадоха стар на кампанията „Празнувай отговорно”. Инициативата в навечерието на 8 декември, която призовава младежите да са по-стриктни на пътя и да не допускат ПТП, се провежда за пета поредна година, но за трета път е подкрепена от всички университети в България. Председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова дойде днес в Университета по хранителни технологии, където официалното бе дадено началото със символично спиране на движението пред бариерата на вуза.

Студентите от всички висши училища ще разпространяват флаери, листовки и материали, с които призовават: „Не карай пил!”, „Не карай без колан!”, „Не карай с превишена скорост!”.

Поредица от инициативи и игри ще съпътстват дните до 8 декември, като целта е студентите да използват организиран транспорт до местата, където ще отбелязват празника. От Студентския съвет на УХТ днес канеха доброволци да влязат в кожата на употребили алкохол. Мераклиите да пробват как се чувства човек с 0.5 промила или пък с 1.5, поставяха специални очила и с тях трябваше да минат по очертана бяла лента. Идеята е да усетят загубата на контрол върху тялото при сериозно количество погълнат алкохол.

От катедра „Технология на виното и пивото” пък даваха наставления как да бъде различаван качественият от фалшивия алкохол. Студентите от специалността обърнаха внимание на цвета и аромата на добрата напитка и тази с примеси. Първата има по-мек вкус, докато при ментето явно се усещало наличието на спирт.

Студентите по медицина ще водят лекции и ще обучават студенти от други университети как да оказват първа помощ. „Влиянието на алкохола върху човешкия организъм” е темата на лекцията, която ще изнесат пред колеги от другите вузове. Председателят на Студентския съвет на вуза Йозлем Кюлджиева обясни, че допустимото количество твърд алкохол на денонощие е 50 мл. Половин литър бира и 200 мл вино също не вредят, но след употребата им е задължителен 8-часов сън, за да се абсорбира алкохолът.

„Не бива да се пие на гладно, нито пък с мазна храна, а със салати и по-леки ястия”, добави петокурсничката по медицина.

В двора на УХТ бяха проведени демонстрации за първа долекарска помощ на БМЧК, а утре от 18 часа студентите от АМТИИ са подготвили концерт.

През 2017 година „Празнувай отговорно“ спечели първото място в Годишните награди по пътна безопасност.

От областната дирекция на МВР съобщиха, че за последните 5 години в дните около студентския празник са станали 62 катастрофи в Пловдив и областта. Десет са загиналите младежи в пътни произшествия, а други 76 са ранени.