80 на сто от директорите смятат, че изпитите не трябва да се провеждат само тази година, сочат резултатите от национално проучване в 410 училища в страната

Отмяна на националните външни оценявания за 4 и 10 клас само за тази учебна година. Това предложение ще направи Съюзът на работодателите в системата на народната просвета пред ръководството на Министерството на образованието и науката. Причината е извънредната ситуация, която наложи дистанционно обучение. Днес срокът за противоепидемичните мерки бе удължен до 12 април, но е възможно да има нова промяна след тази дата. Не е ясно колко време ще продължи дистанционното обучение, кога децата ще се върнат в класните стаи, какви и колко ще са пропуските, които трябва да бъдат наваксани.

Искането се базира на резултатите от реализирано национално проучване в 410 училища от цялата страна, проведено през периода 22-25 март. От анкетираните директори 81 % са на мнение, че НВО в 4 клас само тази година не трябва да има. 77,8 на сто от директорите, считат, че тази година не трябва да се провежда и НВО в 10 клас.

От Съюза на работодателите ще отправят още едно предложение до МОН – при провеждането на НВО в 7 клас да се изготвят въпроси и задачи само от учебния материал, изучаван през първия срок. Така всички ученици ще бъдат поставени при равни условия. Както министър Красимир Вълчев нееднократно заяви, към момента е преподаден 60 на сто от учебния материал. Искането на Съюза е тестовете да бъдат съставяни само върху него.

Според проучването в 97,3% от училищата се прилагат различни форми на дистанционно обучение, а в останалите 2,7% не се реализират онлайн уроци. Резултатите показват, че в  обучението от разстояние участват 84,57% от учениците; като 15,43 на сто не се включват.

Някои директори изразяват мнение да бъде отложено и атестирането на учителите за следващата 2021 година, но на този етап това не влиза като официално искане до МОН.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.