Еразъм студенти от Непал, Молдова, ЮАР и Турция хванаха ножици и влязоха в масивите на висшето училище край Брестник за празника на Факултета по лозаро-градинарство

„Една задача ти поставям – виното да не стигне! Да отгледаме добра реколта, да сме здрави и да го изпием с нашите семейства и приятели!“ Това заръча деканът на Факултета по лозаро-градинарство на Аграрния университет доц. д-р Сава Табаков на тазгодишния Цар на лозята и му сложи венец от здравец, чемшир и лозови филизи. За втора поредна година ръководителят на учебната винарска изба на висшето училище инж. Ламбрин Топузлиев бе коронясан на ритуала по зарязване в масивите край село Брестник, където се отглеждат 450 сорта. Легендите носят, че първото пожелание на новия стопанин на лозята се сбъдва винаги. А то беше: „Добра и берекетна година, не голямо количество, а оптимално качество. Нека виното, което направим, да се пие само по хубави поводи!“. Инж. Топузлиев тържествено обеща да се грижи за лозята и за избата така, както се грижи за децата си. А тя е единствената в България, която работи по различни експериментални проекти и популяризира стари български винени сортове грозде.

Той пръв грабна лозарската ножица и даде напътствия на зам.-министъра на земеделието Момчил Неков: „Реже се ниско долу, на втората пъпка!“. Ректорът проф. Христина Янчева поля вино за берекет. С огромен ентусиазъм ножиците хванаха областният управител Йордан Иванов, посланикът на ЮАР – Н.Пр. Табо Тахе, и генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю. Участие в традиционния ритуал взеха председателите на парламентарните комисии по образование и наука, по земеделие  и по околната среда и водите, местни управници, ректорите на Медицинския университет и на АМТИИ, партньори от бизнеса, ученици от ПГ по хранителни технологии и техника.

В зарязването се включиха и студенти от Южна Африка, които вече имат опит с българския обичай, понеже са магистри агрономи във висшето училище, след като успешно завършиха бакалавърската си степен.

Каква е символиката на ритуала искаше да научи Шериа от Непал, която е сред Еразъм студентите в университета. Зарязването се оказа емоционално преживяване и за Галина, Адриана и Саша от Молдова, които са тук също за академичен обмен. И в тяхната страна организирали празник на виното и лозята, но през октомври по време на гроздобера. Днес Аграрният университет чака да посрещне още четирима младежи от Украйна, а до края на седмицата трябва да пристигнат други 8 от Камерун, Нигерия, Бангладеш, Пакистан, Египет, Словения. Вече са настанени в общежитията на вуза Енди от Етиопия, Сара от Испания, Лудвиг от Чехия, Мурад от Турция. А още 16 студенти учат агрономство в дистанционна форма от Италия.

Тази година Аграрният университет ще дипломира първите студенти от Бангладеш, Пакистан и Непал, които завършват магистърски курс по почвознание по „Еразъм“. Вузът си партнира с университети от Турция, Полша, Русия и Йордания. Завършващите ще получат двойна диплома от университети, в които са избрали да защитят дипломната си работа.