С литературно четене, конкурси за есе и рисунка, състезание за точни науки и телевизионно предаване отбелязаха Седмицата на патрона в СУ „Никола Вапцаров“

Кой ще изпише най-старателно стихотворение от „Моторни песни“ на Вапцаров. В това предизвикателство се впуснаха ученици от първи до четвърти клас на СУ „Никола Вапцаров“. Децата избраха различни творби от единствената издадена приживе стихосбирка на поета на морето и машините, която съдържа 21 произведения, и вложиха всички натрупани до момента умения, за да ги препишат красиво. Наградите категорично бяха присъдени на Рая Каракитукова, Вяра Димитрова, Камелия Димитрова , Виктория Минкова и Гергана Попова.

Инициативата е част от дейностите, посветени на Седмицата на патрона в училището, чието начало бе поставено с изпълнение на „Вяра“. Емблематичното стихотворение прозвуча и от иновативния училищен звънец. Началото и краят на часовете бяха известявани така: „… За него –Живота- направил бих всичко…“ Това бе и темата, обявена на конкурса за есе за учениците от гимназиален етап.

Гимназистите бяха инициатори и главни действащи лица на традиционното четене на Вапцарова поезия, гостувайки в часовете на децата от начален етап. Бъдещите зрелостници поднесоха цветя пред паметника на поета, а останалите ученици, заедно с класните си ръководители, проведоха уроци по родолюбие в школската библиотека, където има оформен кът на патрона.

За това как се пише лирика и какво провокира един автор да твори разказа на среща с учениците поетът Иван Странджев. След като представи себе си и творческия си път, той прочете откъси от свои произведения, насърчи ги да четат, за да развиват въображението си, и стимулира децата с изявени литературни дарби да изявяват себе си пишейки.

Знания в областта на точните науки премериха учениците от прогимназиален етап, а директорът Стоян Стратиев отличи победителите в конкурса за най-добра рисунка на тема: „Ти ме вдъхнови“.

Кулминацията на празника бе телевизионното предаване –„ Ние, Вапцаровци“. Децата умело влязоха в ролята на новинари, на спортни коментатори и синоптици, за да съобщят прогнозата за времето за празниците и ваканцията, че даже се превъплътиха и като водещи на „Господари на ефира“, отбелязвайки ученически гафове. А в минутките за мода дадоха препоръки за актуалните цветове, линии и форми за есенно-зимния сезон. В рекламните паузи публиката се наслади на танца на адреналинката Ани Пашова и изпълнението на китара на Мария Рогачева и нейния преподавател. В края на предаването, участници, зрители и учители изпълниха заедно Вапцаровата „ Вяра“.