Кандидат-гимназисти и зрелостници сверяват часовника си на престижното състезание по български език „Иван Рилски”. Вторият етап от тазгодишното издание ще се проведе на 11 май в СУ „Черноризец Храбър”. Записването за състезанието, което се провежда под патронажа на Областния управител и на Института за български език при БАН, започва от днес. То е отворено и за ученици от 1. до 8. клас, както за 11-класници и абитуриенти.

Участието не е обвързано с предишния етап на състезанието. Учениците от 1. до 6. клас и от 8. клас ще решават тест от 9 до 10 часа. От 10.45 до 13.15 часа е времето за работа на учениците от 7. клас, които ще работят по формата на националното външно оценяване. Кандидат-гимназистите ще решават тест и ще пишат преразказ с дидактическа задача.

Учениците от 11. и 12. клас ще работят по формата на ДЗИ от 10.45 до 14.45 часа.  Те ще трябва да се справят с тест от 40 въпроса с отворен и затворен отговор, както и с 41. задача, която изисква съставяне на есе или аргументативен текст.

Класирането ще се извърши по резултатите само от теста и за 7. и за 12. клас. Текстовете ще бъдат проверени и оценени, обясняват организаторите.

Учениците от всеки клас, класирали се на първите три места, ще бъдат наградени. По традиция се прави и генерално класиране за участвалите във всички етапи за тази година. Резултатите ще бъдат изнесени на 3 юни с информация за получаването на наградите на сайта на състезанието. Постиженията на 4. и 12. клас ще бъдат обявени преди националните външни оценявания и матурите.

Таксата за правоучастие е в размер на 9 лева за учениците от 1. до 6. клас и 8. клас. 12 лева трябва да внесат желаещите от 7. ,11. и 12 клас.

Зрелостниците, които получат оценки от 5. 50 до 6 на състезанието, ще могат да се запишат без конкурсен изпит в 11 специалности на филологическия факултет на Пловдивския университет. Това са българска филология, славистика, български език и корейски език, български език и китайски език, български език и руски език, български език и френски език, български език и италиански език, български език и новогръцки език, български език и турски език, български език и история.