alexandra

Под патронажа на Института по български език ще се проведе и тази година състезанието по български език и литература „Иван Рилски”. Първият етап на най-популярното пловдивско състезание за ученици от 2 до 12 клас ще се проведе на 28 ноември в СОУ „Черноризец Храбър”. Заявки ще се приемат от 11 до 26 ноември в училището.

Децата от 2 до 6 клас и тези в 8 ще решават тест в рамките на един час. Час време за писане ще имат и седмокласниците, които ще работят по формата на националното външно оценяване. На този етап те ще  трябва да проверят знанията си върху теста, а на втория етап ще бъде включен преразказът с дидактическа задача на този етап. Два часа е времето за участниците от 11. и 12. клас, които ще работят по формата на ДЗИ – тест, без 41 задача на този етап. 

Учениците, класирали се на първите три места, ще бъдат наградени. Резултатите ще бъдат изнесени на сайта на състезанието на 22 декември заедно с информация за получаването на наградите. Ще има и генерално класиране, в което ще участват явилите се на всички етапи за тази година.

Таксата за учениците от 2 до 6 и 8 клас е 7 лева и 10 – за учениците от 7, 11 и 12 клас.