„Дойдох да засвидетелствам уважението си към българския език и култура”, каза Соня Рув на конференция в ПУ

Снимки с Антониони и Джералдин Чаплин в изложбата, посветена на 100-годишнината от рождението на българския дипломат, филмов продуцент и режисьор, писател и преводач

Дипломата на съпруга си от завършването на Френския колеж в Пловдив през 1932 г. с успех 5.88 донесе днес в Пловдив съпругата на българския дипломат, филмов продуцент и режисьор, писател и преводач Петър Увалиев. Соня Рув бе в Пловдив за откриването на Международната конференция „Паисиеви четения”, на която представи и учебник за преподаване на френски език, писан от Христо Увалиев, баща на Петър. Тя обеща всеки преподавател по френски от Пловдивския университет да получи по един екземпляр от това издание.

„Много се радвам пак да съм в Пловдив – интересен град с древна история. Имам много спомени тук. Днес е специален ден, защото дойдох да засвидетелствам уважението си към българския език и култура. Това е много важно за мен”, сподели Соня Рув пред „Уча в Пловдив”.

Част от програмата на Паисиевите четения е и изложбата „Черно-бели следи от един многоцветен живот“, посветена на 100-годишнината от рождението на Петър Увалиев (с псевдоним Пиер Рув). 20-те фотографии са подредени на партерния етаж в Ректората.

Снимки със знаменития италиански режисьор Микеланджело Антониони и с актрисата Ванеса Ревдрейв на снимачната площадка на филма „Фотоувеличение“, кадри с Джералдин Чаплин от световната премиера на „Непознат вкъщи“  в Театър Лестър скуеър в Лондон, фотографии с неподражаемата София Лорен от „Милиардерка“. Това са част от впечатляващите снимки, събрани в изложбата. „Зад камерата в студиото на „Бритиш Нешънъл“, снимайки цветния филм „Портрет на младостта“ с Мирей Гранели“ – 1955 г, е написал на български на гърба на една от фотографиите  Увалиев.

„Впечатлена съм от подбора на кадрите, защото има снимки, както със семейството, така и от професионалната му кариера. Има я и нашата дъщеря Мила-Георгина. Петър беше много любезен човек, с невероятно чувство за хумор, истински интелектуалец. Винаги когато се прибираше, имаше подарък за мен и Мила. Ако говоря езика, това е благодарение на него”, призна на чудесен български Соня Рув.

Пиер Рув с Джералдин Чаплин и съпругата си Соня, 1967 г..
Пиер Рув с Микеланджело Антониони, 1966 г..