Изпратиха абитуриентите на училище „Класик” с комедията на Шекспир, която се поставя за първи път от ученически екип

DSCF8509

Повече от 6000 лева събраха учениците от частно училище „Класик” за децата от онкоотделението на УМБАЛ „Св. Георги”. И то не как да е, а с впечатляващата сценична адаптация на класическата Шекспирова комедия „Сън в лятна нощ”. За първи път ученици се осмеляват да посегнат към пиесата, която някои критици определят като връхна точка в творчеството на ненадминатия английски драматург и поет. Дръзкото начинание изцяло реализирали 11-класниците с помощта на преподавателите си по английски език – Галя Попова, и по български – Албена Пейкова.

„Учихме „Сън в лятна нощ” по английска литература, страшно ни хареса и решихме да изненадаме абитуриентите, като ги изпратим с театрален спектакъл. И тъй като всеки випуск има благотворителна кауза, която подкрепя, този път събраните средства ще бъдат за детското онкоотделение на Университетската болница”, обясни Никола Тошев, който влиза в ролята на Пък. Образът на проницателния и хитър дух и весел скиталец в нощта му легнала от раз, така че неслучайно спечели най-много овации от публиката.

Classic5

За разлика от безбройните режисьорски интерпретации, учениците решили да направят съвременен спектакъл през своя поглед, вкарвайки даже рап. Музиката е изцяло авторска. По време на представлението се редуваха реплики на староанглийски и български, за да може зрителите безпроблемно да следят действието. От гимназията за сценични и екранни изкуства им помогнали с декорите, от Драматичния театър – с костюмите, а за осветлението се погрижили специалистите от Дома на културата, където се игра премиерата. В постановката извисява глас и преподавателят по музика Дима Димитрова, която наскоро завършила оперно пеене в Националната академия, а сега учи музикално-сценична режисура при проф. Павел Герджиков.

„Това е най-милият клас”, благодариха зрелостниците на 11 б, че са направили изпращането им така вълнуващо и смислено. След което удостоиха с почетно отличие директора на училището Рени Илиева.

2 (8)