Стефан Вълдобрев събра овации като брилянтен учител по литература в премиерния спектакъл на Пловдивския театър

фото

Проблемът за съзряването, видян чрез изкуството. В интерпретация на амбициозния млад режисьор Крис Шарков по изключителната пиеса на испанския драматург Хуан Майорга – „Момчето от последния чин”. Премиерният спектакъл на Пловдивския театър накара и най-претенциозния зрител да замълчи, впечатлен от чистотата на посланията и оригиналните режисьорски решения, драматургията на световно ниво и талантливата актьорска игра.

Момче разказва за свой съученик в съчиненията си по литература и това се превръща в приятна, но опасна игра за него и преподавателя.

„Момчето от последния чин” е една от най-интересно написаните съвременни световни пиеси. Сложният разказ напластява историите на прашещо със своята свръхнаблюдателност момче, попаднало в света на семейство, затворено в своите страхове, съмнения и страсти. Какво се случва след изказаните ни мисли, след изживените копнежи? Как изглежда момчето от последния чин? Какво се крие в една класна стая? Какво нашепват драсканиците върху един чин на таени емоции? Какво остава след хвърлените между редовете думи в есето на едно момче? Това са въпросите, които опитва да разнищи режисьорът.

„Рядко се срещат съвременни пиеси с толкова добра драматургия, богат език и дълбоки теми. Испанската драматургия в момента е на гребена на вълната, тъй като намира лесно път към зрителя, предлагайки увлекателни истории”, обяснява избора на заглавието Крис Шарков.

Пиесата “Момчето от последния чин” е написана през 2006 година. Две години по-късно Хуан Майорга – математик и философ по образование, автор на над 40 пиеси, преведени на над 20 езика и поставени в 30 страни – печели най-престижната испанска награда за сценични изкуства “Макс”.

Режисьорът изобщо не се колебал кого да покани за главната роля на учителя. Ролята изисквала литературна ерудиция, затова той се спрял на Стефан Вълдобрев – актьор любопитен, който, въпреки популярността си, не спирал да се развива и надгражда. Постановката е неговото щастливо завръщане на театралната сцена, което бе посрещнато с бурни овации от публиката.

В образа на момчето се въплъщава Димитър Николов, студент на проф. Иван Добчев и актьор в театър „Сфумато”.