Представяне на първото училище в Космоса или разглеждане на бъдещето на изкуствения интелект в космическите изследвания са другите две теми, с които могат да участват в конкурса ученици от 11 до 15 г.

И тази година българските ученици имат възможност да се включат в космическото приключение на Space Camp Turkiye, което ще се проведе това лято в Измир, Турция. Срокът за изпращане на творбите е до 10-и март, а победителите ще спечелят пребиваване в един от най-иновативните космически центрове в света.

Според правилата на конкурса в него участват ученици на възраст между 11 и 15 години, като някои от тях могат да спечелят и стипендия. Space Camp Turkiye е единственият учебно-тренировъчен лагер за Европа, Азия и Близкия Изток, където младежите могат да развият своите умения в областта на науката, технологиите и лидерството.

Участниците в тазгодишния конкурс могат да избират между създаването на рекламна кампания за космически туризъм (брошура или видео), представяне на първото училище в Космоса или разглеждане на бъдещето на изкуствения интелект в космическите изследвания. Максималната дължина на писмените разработки е 500 думи, а видеото трябва да е не по-дълго от 5 минути.

Център за творческо обучение е дългогодишен партньор на Space Camp Turkiye и координатор на програмата за цяла България. Всяка година осигурява пълни и частични стипендии за най-добре представилите се в конкурса ученици с подкрепата на спонсори и общини-партньори.

Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Участниците обличат скафандри, докосват се до истински тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс.

За 2024 година квотата за български участници е 200 деца и младежи. Кандидатурите се изпращат чрез онлайн формуляр.

https://spacecamp.cct.bg/participate/

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.