Цветан Тодоров от Хуманитарната и Борис Ангелов от ЕГ „Иван Вазов” бранят правата на младите хора към Държавната агенция за закрила на детето

Кризисен щаб помага на деца в бедствени ситуации, до два часа след инцидента психолозите ще са “на терен”

c999698a0cb5535bf50d5644e3217e75

Младежите под 18 години да имат право да включват граждански договори. За това настояват от Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето. Органът, учреден в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН и насърчаване на детското участие в политики и решения за децата, е отправил предложение за промяна в Кодекса на труда. Като мотив деца от езикови гимназии, например, посочват, че получават поръчка за превод, която изпълняват за един уикенд, и трудовите договори са неприложими. Другото предложение на членовете на съвета е деца над 16 години да имат възможност да работят в семейния бизнес, без да се налага да се произнася Инспекцията по труда.

Това обяви днес в Пловдив директорът на агенцията Офелия Кънева, която представи приоритетите в работата за 2017 година.

33 деца и младежи от всички региони на страната оформят състава на съвета. Пловдивските представители са двама – Цветан Тодоров от Хуманитарната гимназия и Борис Ангелов от ЕГ „Иван Вазов”. Съветът има фиксирани четири засадения годишно, които са две седмици преди тези на националния съвет на агенцията, за да се имат предвид мненията и препоръките на децата, уточни Офелия Кънева.

На последното си заседание за тази година съветът се е произнесъл относно проекта за промяна на Семейния кодекс и Кодекса за социално подпомагане. По повод реформата за осиновяването, съветът излязъл със становище, че подкрепя промените, но предлага дете, което е в процес на осиновяване, системата да му осигури среща с негов връстник, който вече е осиновен.

По повод навременна реакция за защита правата на децата в кризисни ситуации, Кънева заяви, че се създава щаб, който ще помага на изпаднали в беда непълнолетни. Както в случая с Хитрино, когато се е наложило психолози и педагогически съветници да се заемат  с детето, загубило и двамата си родители. В момента се изготвя списък с консултанти от различните райони на страната. Вече са се отзовали представители на академичните среди, социални работници и училищни психолози, които ще оформят експертен съвет, готов да реагира по места, когато възникне кризисна ситуация. Целта е до два часа след инцидента те да са “на терен” и да съдействат на органите.