Експерти и педагози обобщиха тригодишната практика в пилотните за Община Пловдив детски градини. Нови 17 преподаватели получиха дипломи днес

Философията на метода на Монтесори, ролята и задачите на педагога при прилагането на този вид обучение, позитивните социални взаимоотношения и ролята на родителите като партньор. Това са част от темите в помагалото за учителя за прилагане на Монтесори подхода в общинските детски градини и училища в Пловдив, което бе презентирано днес на церемонията по дипломиране на поредната група педагози. Наръчникът събира тригодишния опит на експертите, директорите и учителите от пилотните детски градини „Мирослава“, „Велимира“, „Майчина грижа“, „Марица“, „Мир“, „Буратино“. Към настоящия момент в общинската програма за въвеждане на метода са обхванати 7 детски градини („Малина“), 100 деца в предучилищна възраст и 18 първокласници. Съставители на помагалото са сертифицираните обучители по Монтесори, както и учителите.

Предстои разкриване на второ училище с Монтесори паралелка за деца в първи клас и това е ОУ „Екзарх Антим I“. След като миналата година прие и обучи пилотните първолаци, наесен СУ „Св.св. Кирил и Методий“ ще приеме нова паралелка. През септември започва обучението и на първите малчугани на възраст 1-2 години в яслените групи. За целта вече са обучени и първите медицински сестри.

„С гордост можем да отчетем, че в Пловдив е създадена устойчива и развиваща се Монтесори общност. Програмата придобива все по-широка популярност от експерти и специалисти от страната и от професионалисти от чужбина. Гордеем се с вас. Не всеки ден ще чувате „благодаря“, но усилията ви имат смисъл. Търсете, искайте, работете. Имате добра основа, но вашият път започва сега“, обърна се зам.-кметът Стефат Стоянов към новите преподаватели, които получиха дипломи след 10-месечно обучение. Това се случи на церемония в Дома на културата.

Предстои изготвяне на нова тригодишна програма за развитие на Монтесори педагогиката в общинските образователни институции.

„Нашата програма си поставя нова, по-висока летва – да стане устойчива и да помага на новите начинаещи.  Аз ви предадох всичко, което знам и което съм научила от моя преподавател – ученик на Мария Монсетори. Пътят е интересен, колко успешен ще е за децата зависи от всеки от нас и всички взети заедно“, каза при тържественото връчване на дипломите обучителят Ренета Венева.