Проектът, който ще популяризира добрите отношения и партньорски връзки между държавите съседки, се финансира от Търговско-промишлената палата на Одрин

17690131_1424274500926037_628429129_n

Интересни истории, които разказват за добрите отношения и партньорски връзки между България, Турция и Гърция, събира дигитална платформа, финансирана от Търговско-промишлената палата на Одрин. Автори в новия сайт ще бъдат журналисти от трите съседни държави, които ще могат да публикуват свои статии. Първата работна среща по проекта се проведе снощи в Buzhane Invitation Garden в Одрин, а официалния старт даде председателят на Управителния съвет на палатата Реджеп Зъпкънкурт. Той обеща впечатляващи награди за най-добрите репортажи, които разказват за успешен бизнес, партньорства или лични истории, поощрения ще има и за най-активните автори в сайта. Предвидени са награди и за текстовете, които събират най-голям интерес от страна на читателите.

На срещата в Одрин, по предложение на генералния консул на Република Турция в Пловдив –  Хюсейин Ергани, бяха поканени представители и на пловдивските медии – БТА, Уча в Пловдив, Plovdiv-online и в. „Марица”. Четирима пловдивски журналисти, както и колеги от регионални медии в Бургас и Хасково, ще са сред авторите в сайта. Гръцката гилдия бе представена от медии от Солун и Северна Гърция, а турската – от Одрин и Югоизточна Тракия.

Очаква се дигиталната платформа да стартира до месец, ако е успешен, проектът ще кандидатства и пред Европейската комисия. Целта е да се даде пример за добросъседство между трите държави и техните народи, който да послужи като пример за Европа.

DSCF0685

Всеки предприемчив млад човек, който реши да започне собствен бизнес, може да получи подкрепа в размер на 50 000 лири от турската държава, обясни Реджеп Зъпкънкурт. Той поясни, че това е безвъзмездна помощ, която след това не се връща, независимо как и доколко младежите да успели да реализират бизнес плана си.

За миналата година Одрин отчита 3 милиона туристи, което е значителен ръст в сравнение с предходните. 650 000 са останали и да нощуват. Това е основният бизнес на града, обясни Зъпкънкурт. Поне 10 са българските фирми, които развиват изключително активно бизнес на Одрин – зеленчукопроизводство и животновъдство, отглеждане на посадъчен материал и преработка на мебели.