Златни значки и плакети за заслужили учители по повод патронния празник. Зрелостници „подариха” нов сайт на училището, изрисуваха фоайето на четвъртия етаж и купиха количка за дете с увреждане

„Днес е ден на признателност, но и ден на дълг. Ние, наследниците на Светите братя, не трябва да забравяме, че нашият език е свещен и трябва да го пазим. Вярвам във вас и във вашите учители, които ви вдъхновяват да бъдете знаещи и можещи”. С тези думи се обърна към учениците и преподавателите край барелефа на Светите братя в Стария град директорът на СУ „Св.св.Кирил и Методий” Таня Николова. По традиция училището, което носи името на създателите на славянската азбука и писменост, празнува на 11 май, когато църквата почита Светите равноапостоли.

Шествието, предвождано от мажоретния състав и иконата на славянските първоучители, потегли от площада пред Общината, мина през Римския стадион и се отправи към барелефа. Малките таланти от „Лолипоп” изпълниха „Слава, слава пеем днес” по текст на Асен Разветников, след което първолаците от Монтесори паралелката поднесоха цветя.

Празникът продължи с тържествен концерт в аулата на Аграрния университет. На сцената се изявиха учениците от хореографските и музикалните паралелки, а публиката аплодира бурно, както народните изпълнения от Тракийска и Шопска фолклорна област, така и популярни попхитове.

14-каратови златни значки с образа на Светите братя получиха трима заслужили преподаватели. Първата е присъдена с решение на Общото събрание на училището и с нея се окичи началният учител с 30-годишен стаж в училището Гергана Бояджиева. Значката на директора заслужено отиде при Милена Симеонова, която е двигател на въвеждането на облачните технологии. По предложение на Училищното настоятелство третата значка бе присъдена на вокалния педагог Ася Сестримска.

Директорът Таня Николова връчи и плакети за принос в утвърждаване авторитета на училището. Те бяха за учителите Галина Божикова, Моника Кендова, Ганка Георгиева, Виолета Панова и Благой Манчев.

По традиция зрелостниците на училището също подготвят своя изненада в навечерието на празника. Дипломният концерт на хореографите и певците от 12 а клас събра средства за закупуване на количка на второкласничката Деляна, която страда от мускулна дистрофия. Абитуриентите с профил „Информационни технологии” „подариха” нов сайт на училището, а 12 в – специалност „Рекламна графика”, изготвиха проект и изрисуваха фоайето на четвъртия етаж.