Майстори от България, Сърбия и Македония ще правят Балканска огърлица в бижутерската работилница на училището

21618061_1521636211215780_2359338760700179012_n

Балканска огърлица ще майсторят ювелири от България, Сърбия и Македония в рамките на есенното издание на Панаира на занаятите, който се открива официално утре. Бижутерите ще работят в работилницата на СУ „Никола Вапцаров”. Училището е единственото у нас, което реализира прием за бижутери. От днес участниците започнаха да майсторят отделните елементи на сребърния накит в школското ателие. След три дни – на 21 септември от 15 часа пред сградата на БНБ на Малката главна, ще бъде сглобена Балканска огърлица и представена пред жителите и гостите на Пловдив, обясни председателят на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева. Огърлицата ще символизира обединена Европа и няма да е подходяща за носене, а ще бъде дарена като украшение на партньорска на Занаятчийската камара организация.

21617577_1521636627882405_5858339033607360798_n

Катерина Дода от Скопие ще покаже уникалната за Македония майсторска техника филигран, а Нана Престел, българка, живееща в Германия, ще демонстрира своя занаят, на който се е учила в Пловдив, а след това и в Германия. Мирослав Стоянович от Ниш ще представи бижутерството на сръбските майстори, а българското участие е на пловдивчаните Ана Медарски и Петьо Кошев, както и на столичаните Петър Гъдунов и Любомир Николов.

Нана е носител на престижната Германска награда за бижута и скъпоценни камъни  и на други национални и международни отличия. Тя е художествен ръководител  на Школата по изобразително изкуство в Идар-Оберщайн и ще направи уъркшоп по филигран. Пред пловдивските ученици тя ще обясни особеностите при изработката на фини изделия от тънка златна,сребърна или медна нишка, като дантелите. След което ще покаже и свои техники.

Базарът на майсторите на балкански бижута е гвоздей на тазгодишния панаир, където ще могат да се видят накити от всякакви материали. 19 изявени бижутери ще демонстрират как се правят бижута не само от метал, но и от кожа и хартия.

Официалното откриване на панаира бъде на 21 септември с шествие, което тръгва от Етнографския музей и се спуска към Римски стадион. Преди това екскурзовод ще проведе опознавателен тур из Стария град.

Партньор на събитието е Балканското бюро за сътрудничество на средното съсловие, създадено преди 15 години като първа подобна организация в Източна Европа по германски модел. Днес в него членуват над 2 организации от Балканите и Германия, уточни председателят Емил Василев.