Четвъртокурсникът Стефан Грънчаров призовава приятели, близки и колеги да забравят за подаръците на имения и рождения му ден, а да подкрепят благотворителната му кауза

„Твоят празник дарява надежда“ е мотото на кампанията, инициирана от четвъртокурсника по медицина Стефан Грънчаров в подкрепа на Клиниката по педиатрия на Медицинския университет.

Вместо да му правят изненади за рождения или имения ден, бъдещият лекар призовава своите приятели, близки и колеги да даряват средствата, които биха похарчили за повода. Гостите били предварително уведомявани за идеята, така че когато пристигнат на партито, всеки оставял сумата, която прецени. Началото било поставено на Стефановден. Запалени, роднини на студента медик разпространили идеята и също се отказали от подаръци за личните си празници, за да дадат рамо на каузата. Към личната му кампания на Стефан се присъединява и Български лекарски съюз.

„По време на практика видях в какво окаяно състояние e последният етаж на Клиниката, където се намира и отделението по трасфузионна хематология, и прецених, че хуманните и отговорни лекари не заслужават да работят в такива условия. А малките пациенти да попадат на подобни гледки, които допълнително да ги стресират и обезкуражават”, коментира за „Уча в Пловдив” Грънчаров.

Със събраните от него средства вече е ремонтиран етаж от Клиниката. Освен боядисване, са сложени окачени тавани и нови осветителни тела.

„Благодаря на всички мои приятели и роднини, които ме подкрепиха финансово и морално. Благотворителността осмисля успеха“, казва Стефан и отправя покана към всеки, който желае да работи с него за благотворителни каузи. След като приключи с изпитната сесия, ще стартира кампания за дете с рядко заболяване.

Амбицията на младия медик, който е бивш възпитаник на ЕГ „Пловдив”, е да специализира ортопедия и травматология.

Преди ремонта.

Последният етаж на Клиниката по педиатрия след ремонта.