60 се хвърлиха за разпятието в ледените води на Марица

 

Петгодишно момиче от детската градина в Перущица първо целуна кръста,след като бе изваден от реката
Петгодишно момиче от детската градина в Перущица първо целуна кръста,след като бе изваден от реката
Студентът от Техническия университет Атанас Андреев улови богоявленския кръст в Перущица. 21-годишният смелчага е третокурсник в специалност “Електроника” на пловдивдския филиал на висшето училище. “Пожелавам здраве на мен и семейството ми”, каза щастливецът и целуна кръста. Атанас е убеден, че годината му ще е здрава и късметлийска, тъй като това е вторият му успешен опит навръх Богоявление във водите на река Перущинска. Преди няколко години отново скачал и щастието отново му се усмихнало, тъй като първи се домогнал до разпятието. С наградата от 50 лева Наско събра да почерпи  приятелите си.
Въпреки че на места по реката тази година се бе образувал лед, това не отказа мераклиите да спазят традицията. От години насам в Перущица спазва обичаят местният свещеник да обикаля домовете и да ръси за здраве. Тази година първата къща, която благослови отец Симеон, бе на жената, която се грижи за параклиса “Св. Петка” в близост до мястото, където се хвърля кръста.
Третокурсникът  Атанас  Андреев от Техническия  университет първи хвана кръста в Перущица
Третокурсникът Атанас Андреев от Техническия университет първи хвана кръста в Перущица
60 мъжаги скачаха за кръста в река Марица. Най-бърз се оказа 33-годишният военослужещ от 68 бригада “Специални сили” Пламен Павлов. Мъжът на Христова възраст няколко пъти преди Йордановден сънувал кръста, затова решил да се включи в ритуала. Преди две години отново скачал, но тогава не успял да го улови. “Аз съм вярващ човек и за мен това е най-голямото щастие”, каза Пламен, който е участвал на мисии в Афганистан. Освен за здраве, той се помоли и за рожба през тази година.