ГМО са неизбежни, защото хората са устроени да търсят новото, казва Михаил Ангелов – носителят на наградата на ректора

 

20150318_093939 (2)

Той е пълният отличник на випуск  2014  и бе удостоен с наградата на ректора за отлични постижения по време на следването. Амбициозен, упорит и, безспорно, талантлив. Това е Михаил Ангелов – 32-годишният софиянец, който избра Аграрния университет в Пловдив, за да надгради знанията си и да направи научна кариера.  По време на цялото си следване няма оценка, различна от отличната. На тези, които се изумяват на този резултат, казва, че с труд всичко се постига и добавя, че учи минимум четири-пет часа на ден.

Едва ли, когато завършил „Лабораторен контрол на биологични и микробиологични производства” в Професионална гимназия по химични и микробиологични технологии  в София му е минавало през ум, че един ден ще се озове в Аграрния университет и ще стане един от най-елитните студенти. Първоначално учил „Органични и химични технологии“, но се отказал, после се  пробвал в звукозаписно студио и във фирма за технологии и музика, занимавал се и с програмиране. Но съдбата си казва думата. И в един щастлив ден Михаил се озовава в Пловдив, защото решава да учи „Растителни биотехнологии“ в Аграрния университет. До този момент никога не се бил занимавал със земеделие, нито някой от семейството му имал такъв бизнес.  Ако не броим градината на баба му на вилата.

„Ако кандидатствах сега, пак бих избрал Аграрния университет, заради полезните знания и умения, които човек може да добие тук. Убеден съм, че няма по-добри преподаватели и  толкова модерна база. Ако не познаваш агрономията на един вид, не можеш да работиш качествено с него в лабораторията. Това е единственото учебно заведение, което предлага специалността „Растителни биотехнологии“. Те са необятна материя, от голяма полза за селекционерите – като започнем от новите методи за подобряване качеството на продукцията и стигнем до генномодифицираните организми. ГМО е неизбежно и то не по икономически причини, а защото на хората им е интересно – така сме устроени, да търсим нещо ново“, казва студентът отличник. Той е на мнение, че ГМО правят живота ни по-лесен и дава пример с инсулина – навремето се е произвеждал от обработени свински панкреаси, но се появили два проблема – ограничено количество на суровината и несъвместимостта с човешкия организъм. Така се стигнало до  ГМО бактерии, които синтезират инсулина на човешкото тяло.

В момента Михаил работи по дипломна работа на тема „Устойчивост на домати към вируса на дкъм оматената мозайка. Експериментите си прави в лабораторията по имунитет на растенията към Института по зеленчуковите култури „Марица“. Доматената мозайка е заболяване, което поразява насажденията в оранжериите и може да се пренесе дори чрез дрехите на работниците.

Амбициозният младеж е прекарал 9 месеца в Западнопомеранския технологичен университет в Полша по програма „Еразъм“. Работил е в лаборатория по молекулярна биология, тъкани култури и физиология на растенията. Има изнесени няколко научни доклади на конференции и мечтае да се занимава с наука. Сред като завърши дипломната си работа, мисли за докторантура в чужбина.