DSCF5360

Копирки, репродукции и завършени икони събират в първата си изложба участниците в Студентския клуб по иконология и иконография “Свети апостол и евангелист Лука”  при Пловдивския университет. Експозицията, подредена на първия и втория етаж на НБ „Иван Вазов“, се открива утре от 16 часа. В изложбата ще бъдат подредени и материалите, от които се изработват образите на светците, какъвто е златният варак, например.

Ателието за работа на  студентите е осигурено с помощта на братството от Атонския манастир „Св.Георги Зограф“. Клубът е създаден по инициатива на студентите, но е отворен към всички. Само един от членовете му – Галина Тодорава, е завършил Художествена академия, която сега кара втора бакалавърска специалност – теология.

“Искаме да представим процеса на изографисване. В ателието е създадена благоприятна атмосфера за работа. За мен е важно студентите да се чувстват комфортно, заобиколени от хора, които вярват в същите добродетели. Освен академичните познания, които даваме, трябва да изграждаме личности. Затова клубът участва в различни социални дейности – благотвориленост за старчески домове, ограмотяване на лишени от свобода в Пловдивския затвор, работа с деца с увреждания. Имаме и източноправославен хор”, обяснява ръководителят на клуба и асистент във Философско-историческия факултет на ПУ Адриана Любенова.

Тя е категорична, че у всеки човек има заложено творческо начало, което Бог е вдъхнал, когато ни е сътворил.

Първото, което кара студентите преди да започнат да рисуват, е да прочетат житието на светеца или повече за празника, който ще изобразяват.  Исус и Богородица и ангелите са най-често избираните образи, както и светецът покровител.