Клиповете към композициите на „Жарава” от Пловдивския университет са получили най-много гледания

JARAVA 02

Първите две места в ТОП 40 Видео за месец август на световната платформа за етно музика – Еthnocloud, зае студентската вокално-инструментална формация „Жарава“ на Пловдивския университет. Клиповете към композициите „Калино, Калинче“ и „Миш-маш“ на младите музиканти са получили най-много гледания и са извоювали съответно първо и второ място в Ethnocloud (https://ethnocloud.com/world-music/charts), горд е ръководителят на групата Владимир Величков. Той е докторант и преподавател в катедра „Музика“ на Педагогическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. В глобалния етночарт със свои продукции участват музиканти от цял свят. За първи път челните места се заемат от българска група. Успехът е голям – както за страната, така и за Пловдив, щастливи са студентите и преподавателят им.

Формация „Жарава“, която е сформирана от студенти от специалността „Музика“, успешно съчетава и миксира съвременен фънк с български фолклор, така че да подтикне младото поколение да се обърне към корените си. Идеята за създаването на групата е на преподавателя Владимир Величков, като целта му е студентите не само да придобият добра вокална или инструментална подготовка, а и да получат шанс за професионално развитие.

В „Жарава“ участват вокалистите Стефани Желязкова, Мария Петкова и Шери Асан, Валя Иванова – гъдулка, Йордан Топалов – гайда, Аделин Недялков – клавишни, Йордан Василев – ударни, Калоян Николов – тъпан, и Борислав Алексиев – кавал.

Студентската музикална формация ще бъде в светлината на прожекторите и през следващия месец, когато „Жарава“, заедно с други известни музиканти, ще се включи в програмата на откриването на Световното първенство по борба за ветерани, което ще се проведе в Пловдив от 10 до 15 октомври в зала „Колодрума“.

JARAVA 01