Руският музикален деятел Владимир Николаевич сравни музиката на Владимир Величков с тази на Дюк Елингтън

Пловдивската студентска музикална формация “Жарава” се завърна от участието си в най-престижния руски фестивал  „Петроджаз“, който се организира ежегодно в Санкт Петербург. Международното събитие, чието 14-то издание  събра 200 музиканти от 10 страни, се проведе от 27 до 29 юли.

Съставът е от студенти, които изучават поп и джаз пеене и педагогика на обучението по музика в Пловдивския университет. Техен художествен ръководител и ментор е Владимир Величков.

Още с пристигането си „Жарава“ участват в предаване на националната телевизия на Русия, след което изнасят концерт на сцената на Островский площад в Санкт Петербург.

Известния музикален деятел Владимир Николаевич, считан за капацитет номер едно в джаза, сравни музиката на Владимир Величков с тази на Дюк Елингтън . При огромен интерес и пред многохилядна публика, двата концерта на „Жарава“ са получили най-висока оценка.

„Музикалният пазар в Русия е изключително развит и мащабен, при това без компромиси за качеството, което прави оценката за нас още по-важна“, не крие радостта си Величков.  До месец след завръщането „Жарава“ ще получат като подарък видеото от двата си концерта като реверанс от страна на домакините.

Пътуването на студентска музикална формация се осъществи с финансовата подкрепа на Община Пловдив и ПУ „Паисий Хилендарски“. Ръководителят Владимир Величков поднесе на губернатора на Санкт Петербург Георгий Сергеевич Полтавченко поздравителен адрес, почетен плакет и албум на Пловдив от името на кметаИван Тотев, както и рекламни сувенири  на Пловдив – Европейска столица на културата – 2019.

Наскоро „Жарава” оглави за втори път световната класация ТОП 40 за етномузика ETHNOCLOUD, базирана в Торонто.