Те изучават информатика и изкуствен интелект. Дванадесет момичета от първи до четвърти курс всеки петък се събират след часовете в една от аудиториите на пловдивския филиал на Техническия университет. Те са клуб  JAVA Girls. Преди две години на доц. д-р Мария Маринова – учен и преподавател в катедра „Компютърни системи и технологии“, хрумва идеята да създаде дамски клуб.

“Реших, че момичетата в Техническия университет са леко пренебрегнати. Шегуваме се, че дори думата инженер няма женски род и, някак си, избралите тази професия момичета  са подценени. А те са невероятни. Имала съм курсове, в които нито едно момче не може да реши задачата така, както група момичета я решават. И то хардуерни задачи в направление „Компютърна архитектура“, което водя. Занимаваме се с проектиране на процесори и това е много сложно. Момичешките решения ме изненадват и радват“, разказва доц. д-р Мария Маринова.

Създателката на клуб  JAVA Girls е широко скроен учен.  Потвърждават го научните й интереси и множеството дисциплини, които преподава. Отскоро, освен от изкуствено съзнание, тя се интересува от психология, защото е убедена, че това е начин да накараме машинния разум да разбере по-добре човеците и тяхното поведение. Заедно със своя съмишленичка подготвят книга за жените лидери в науката за програмиране и изкуствен разум. А със свой бивш студент правят съдружие и купуват мощен компютър, за да създадат с него изкуствен разум за робот.

Сред програмистите се разказва историята на програмния език JAVA. Младите мъже и жени, които го създали, обичали по време на съвместната си работа да … пият кафе JAVA. И кафето, и съвместният труд били толкова приятни за екипа, че решили да кръстят новия програмен език с името на общата им наслада. Според специалистите този език е „кирилицата“, на която най-често си общуват микроконтролерите във всяка техника. Затова студентите трябва отрано да го знаят, за да обучат машините.

Тъй като JAVA е нова дисциплина, в началото преподавателката трябва да открие баланса, за да не се откажат студентите, ако им се види много трудно. За нея е важно бъдещите инженери да направят нещо самостоятелно, за да получат самочувствие и после да продължат да търсят сами.

Една от студентките, която е член на  JAVA Girls от самото начало, е Мария Бабанова. Тя е четвъртокурсничка от специалност „Компютърни системи и технологии“.

„Участието в клуба ни кара да се чувстваме по-специални и равни с мъжете информатици“, обяснява студентката. Тя счита, че изкуственият разум, създаден от жени не ще се различава от създадения от мъже. Но известно „разделение на труда“ все пак има, тъй като жените биха били по-добри в дизайнерската част при създаването на умните машини и изобщо към неща, свързани с естетиката. Докато мъжете вероятно ще работят повече по логическата.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.