Първокурсник по софтуерно инженерство грабна втора награда и 4000 лева с плазмов котлон

Книгосветът на учениците от ЕГ „Иван Вазов” зае трето място

DSCF0631

Студентки по маркетинг от Пловдивския университет бяха обявени за най-добри млади предприемачи на VIІI-то издание на конкурса “Най-добър млад предприемач на град Пловдив”. В тазгодишната надпревара участие взеха общо 15 младежи. „Зелената работилница” на четвъртокурсничките Иванина Черкезова, Таня Григорова и Йоана Желева спечели адмирациите на журито и наградата от 7000 лева. Сумата ще позволи на момичетата да стартират производство на безглутенови продукти, т.е. без бяло брашно.

„С помощта на наградата, която получихме днес, ще отворим малка работилница, която ще дистрибутира различни видове храни. Възнамеряваме да поставим и вендинг машина за здравословни храни на централно място в града”, обяснява Таня.

Хобито на студентките по маркетинг се оказва кулинарията, и по-конкретно здравословното хранене. Рецептите са тяхно дело, тествали са ги многократно и вече са убедени, че са готови за пазара.

„В момента усъвършенстваме продуктите в домашни условия, за да може, когато отворим, да предложим съвършения продукт. За момента отзивите са отлични”, пояснява Иванина.

„Няма кой да те научи как да готвиш без глутен. Всичко, което знаем, сме го научили сами. Целим да превърнем вредните храни в здравословни”, добавя Йоана.

Момичетата са правили няколко маркетингови проучвания в областта, които показали, че има пазарна ниша за такива продукти. И липсва конкуренция. Чуждите продукти се оказали в пъти по-скъпи, така че ценово момичетата имали преднина с българските, които се готвят да предложат. А именно – гризини, курабийки, различни видове торти и пици.

Фирмата, която вече са регистрирали, е „Зелена работилница”. Това е брандът, под който ще се разпространяват и продуктите им.
На първи етап на конкурса всички кандидати представиха пред 14-членно жури предложенията си за развитие на бизнес на територията на град Пловдив. Авторите на най-високо оценените бизнес идеи защитиха пред комисията бизнеса си и демонстрираха уменията си и на втори етап.

Премия от 4000 лева и второ място взе първокурсникът по софтуерно инженерство в Пловдивския университет Николай Чотров. Той и колегата му Георги Окадаров, с когото миналата година завършили Професионалната гимназия по електроника и електротехника, изобретили плазмов котлон. Енергията, която консумира уредът, е колкото консумира зарядно устройство, обясниха младите предприемачи. Пласментът вече е договорен.

Журито присъди две трети награди. Първата отиде у Росен Чакъров за „Демо кулинарна академия”. Втората се озова у 12-класниците от Езикова гимназия „Иван Вазов” за изобретения от тях книгосвет. Това всъщност е панел от плексиглас с вградени светлодиоди, който, поставен върху книга, осветява страниците. Захранва се с батерии и е изключително удобен по време на пътуване – в автобус, влак или пък в палатка.  Новаторският момент, който младежите са презентирали пред журито, е Еко книгосвет, т.е. добавили са соларни панели, които през деня се зареждат.

DSC_8964