Четвъртокурсничката Стилияна Бакалова вижда кариерата си в България и мечтае да върне славата на родната авиация. Амбицирана е да разработи дрон

715676

Тя може да управлява мотоциклет, автомобил, трактор, товарен автомобил, автобус, да пилотира лек едномоторен самолет и с перспектива – транспортен самолет. Категорична е, че ако премине обучение, ще се справи и със совалка.  Четвъртокурсничката от специалност „Авиационна техника и технологии“ в пловдивския филиал на Технически университет заявява, че щом един мъж успешно шофира и пилотира, какво пречи и жена да се справя толкова добре.

Стилияна е студент номер 1 на всички технически вузове у нас. Решена е първо да направи кариера като авиоинженер, а след това и като летец-пилот. Тази учебна година е последната й като бакалавър, но смята да продължи магистратура, отново „Авиационна техника”.

DSCF0716

Освен че се справя перфектно със задължителните учебни дисциплини, Стилияна е автор и на сериозни научни разработки. Изследва и прави публикации за „ Сравнителни маневрени характеристики на самолетите МиГ-29 и Eurofighter Typhoon “, „Радионавигация“, „Система за автоматично затваряне на вратите на самолетите от гражданската авиация“. Докладите й “Авиационни двигатели”, “Математически анализ на маневрените свойства на бойните самолети“ „Изследване на маневрените свойства на военни самолети“ предизвикват интереса дори на специалистите от българските военно-въздушни сили.

Запалила се да учи авиационна техника, след като няколко поредни години била сред публиката на авиошоута. Днес, след сериозен опит във въздуха за възрастта й, казва, че всеки етап от полета е интересен и че най-голямото удоволствие е по време на излитането и при кацането.

Стилияна е убедена, че не може в бъдеще да конструира добри самолети и дрон, ако никога през живота си не е летяла сама или не е управлявала безпилотен летателен апарат. Затова най-напред се научава да кара всички земни машини, за да премине след това към пилотиране на двуместни витлови самолети, а отскоро – и транспортни самолети. Ето списъка на 16-те свидетелства за управление, които е защитила: АМ, А1, А2, A, B1, B, C1, C, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE, Tkт.

wizz air - a320

„През 2014 година започнах моето летателно обучение в Авиационен център „ Ратан ” в Долна Баня, което преминава през четири етапа за покриване на изпитите за първоначално летателно свидетелство. След което положих успешно практически и 9 теоретични изпита и получих свидетелство за летателна правоспособност. Всяка трудност те изгражда като характер и те прави по-силен”, разказва амбициозното момиче. Което продължава своето обучение и придобива свидетелство за правоспособност на транспортен пилот на самолет – ATPL(A) – Airline Transport Pilot License . Натрупала над 180 часа летателен стаж, в момента се обучава по програмата за покриване на етапа CPL(A) – Commercial Pilot license, което означава, че след още изпити тя ще има право да управлява самолети,  извършващи търговска дейност.

Виждам кариерата си в България, казва Стилияна, която е убедена, че млади хора като нея могат да върнат славата на родната авиация.

„Човек  е създаден да бъде това, което сам пожелае. Малко от нас се осмеляват да  не вървят по течението на реката, а да поемат стремглаво напред по пътя на мечтите и целите си. Един от тях съм аз. Вярвам, че един ден и моите мечти ще станат реалност – да бъда високо квалифициран и продуктивен авиационен инженер и летец-пилот;  да бъда част от голямото авиационно семейство”, казва четвъртокурсничката. Въпреки професията, на която се е посветила, казва, че съвсем не лети в облаците, а е здраво стъпила на земята.