20 години олимпиада по морфология  отбеляза Филологическият факултет на ПУ

Двадесетата си годишнина отбеляза олимпиадата по морфология на съвременния българскиезик. Тя се провежда без прекъсване от 1999 година, организирана от Филологическия факултет на Пловдивския университет.

На официалната олимпийска церемония  присъстваха голяма част от лауреатите в досегашните състезания. Победителят от първата година Ася Сократова тогава е била студентка в специалността „Български език и френски език”. Днес Ася е позната във филологическата общност като преводач и автор на художествени текстове и пиеси за деца.

През 1999 година езиковедът доц. д-р Красимира Чакърова поставя началото на лингвистичното състезание като нетрадиционна форма за оценяване на знанията по морфология на съвременния български език. Към днешна дата главен организатор на олимпиадата е Лингвистичният клуб „Проф. Борис Симеонов” в ПУ, а доц. Чакърова е научен ръководител на формацията.

Статистиката на олимпиадата за последните 19 издания сочи, че най-много носители на приза „Морфолог на годината“ е имало от специалностите „Български език с чужд език“ – 11 победители, следвани от студентите по „Българска филология“ – 7, и „Български език и история“ – двама. Независимо от това при коя специалност отива купата на победителя, през всичките тези години основна остава идеята за лингвистично откривателство, за дълбоко познаване на граматичната система и любов към родния език.

Тази година награди от олимпиадата получиха 11 студенти филолози от ПУ. Първото място зае студентката от специалността „Български език и новогръцки език” Петя Златева и това автоматично я превърна в носител на приза „Морфолог на 2018“. Константин Обретенов – съпредседател на Лингвистичния клуб,  й поднесе клубната награда – „Българска граматика. Морфология” от проф. Руселина Ницолова. Наградата бе връчена от миналогодишния носител Диана Мъркова.

Втора позиция си извоюва Надежда Кичекова от същата специалност на Филологическия факултет. Три дами и един кавалер си поделиха третото място: Диана Петрова-Овчарек, „Български език и новогръцки език“; Златка Димитрова, „Български език и английски език“; Габриела Топалова и Димитър Дребчев, „Българска филология“.

Поощрителни награди получиха петима студенти: Емили Андреева и Татяна Лазарова-Ковачева, „Българска филология“; Елена Минчева, „Български език и италиански език“; Людмила Сребрева, „Български език и испански език“; Йордан Бадов, „Български език и английски език“.

На заелите първите три места бяха връчени олимпийски медали. Всички лауреати получиха почетни грамоти и сувенири, изработени специално за 20-годишнината.

По случай юбилея доц. д-р Красимира Чакърова е съставила сборник с интервюта, озаглавен „Per aspera ad victoriam” (в превод от латински: „Чрез трудности към победа“). В него всички досегашни носители споделят спомени за своето участие в граматичния конкурс, тълкуват кои морфологични черти на съвременния български език отразяват признаци от народопсихологията ни, с какво олимпиадата се различава от традиционния тип изпит. Повечето от тях определят олимпийската надпревара като „езиково забавление, лакмус за лингвистични таланти, предизвикателство и приключение“.

„Неслучайно това своеобразно морфологично състезание е високо ценено и от филолозите в други български университети. Постепенно то се утвърди като разпознаваема марка на пловдивската лингвистична школа, като синоним на езикова ерудиция, нестандартност и творчество”, се казва в предговора на „Per aspera ad victoriam”.