SONY DSC

Третокурсничката от пловдивския филиал Стела Стойкова е носител на награда и стипендия от фондация “Еврика”

 

Третокурсничката Стела Стойкова спечели престижната награда и стипендия на името на академик Димитър Мишев, присъдена от фондация „Еврика“. Отличието е за разработката „Изследване на параметрите на асинхронни двигатели с генетични алгоритми.“ Интересът на пълната отличничка от специалността „Индустриално инженерство“ към асинхронните двигатели идва с личното й убеждение, че те ще станат бъдещето на автомобилната индустрия в света.

„Генетичните алгоритми са метод, базиран на развитието на човека и генетиката, но приложен в сферата на оптимизацията. С този метод можем да намерим възможно най-точното решение на оптимизационни проблеми“, казва Стела Стойкова. Той е много по-евтин от съществуващите аналитични и експериментални методи, прилагани досега. С по-малко количество входни опитни данни се постигат много по-прецизни резултати.

Стела извършва огромно проучване в световната техническа литература, тъй като владее четири езика. Убедена е, че технологиите позволяват на инженерите да създават едно по-екологично бъдеще.

Ценното в съвместната разработка на доц. д-р Васил Спасов и Стела Стойкова е, че заедно доразвиват научноизследователска тема, започната от колектив от трима доценти преди няколко години. Данните, които са използвали, са за реални двигатели на американски и български фирми.

През 2008 г. и 2009 г. двама от най-добрите студенти на вуза тогава – Велислава Спасова и Тодор Спасов – спечелиха мини Нобеловата награда в областта на инженерните науки, която се връчва от посолството на Швеция. През 2014 година Диньо Костов и Стиляна Бакалова също печелят стипендията на фондация „Еврика“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.