SONY DSC

Третокурсничката от пловдивския филиал Стела Стойкова е носител на награда и стипендия от фондация “Еврика”

 

Третокурсничката Стела Стойкова спечели престижната награда и стипендия на името на академик Димитър Мишев, присъдена от фондация „Еврика“. Отличието е за разработката „Изследване на параметрите на асинхронни двигатели с генетични алгоритми.“ Интересът на пълната отличничка от специалността „Индустриално инженерство“ към асинхронните двигатели идва с личното й убеждение, че те ще станат бъдещето на автомобилната индустрия в света.

„Генетичните алгоритми са метод, базиран на развитието на човека и генетиката, но приложен в сферата на оптимизацията. С този метод можем да намерим възможно най-точното решение на оптимизационни проблеми“, казва Стела Стойкова. Той е много по-евтин от съществуващите аналитични и експериментални методи, прилагани досега. С по-малко количество входни опитни данни се постигат много по-прецизни резултати.

Стела извършва огромно проучване в световната техническа литература, тъй като владее четири езика. Убедена е, че технологиите позволяват на инженерите да създават едно по-екологично бъдеще.

Ценното в съвместната разработка на доц. д-р Васил Спасов и Стела Стойкова е, че заедно доразвиват научноизследователска тема, започната от колектив от трима доценти преди няколко години. Данните, които са използвали, са за реални двигатели на американски и български фирми.

През 2008 г. и 2009 г. двама от най-добрите студенти на вуза тогава – Велислава Спасова и Тодор Спасов – спечелиха мини Нобеловата награда в областта на инженерните науки, която се връчва от посолството на Швеция. През 2014 година Диньо Костов и Стиляна Бакалова също печелят стипендията на фондация „Еврика“.