Иван, Ивомир и Марио поддържат сайт за знакови дати и личности от родното ни минало, правят видеоклипове в помощ на ученици

DSCF5247

 

Всичко започна много случайно при нас. Все още бяхме ученици в 12 клас,  когато създадохме фейсбук страницата „Българска история“. Интересът към нея ни накара да повярваме, че има нужда от един подобен сайт. Създадохме го през октомври 2012 година и оттогава го развиваме. Идеята на сайта е да се популяризират непознати и забравени моменти от историята на България.  Две години по-късно се появи първата ни книга “Българската история в 100 личности”.  Окрилени от нейния успех, но и вслушвайки се в критиките на всички наши читатели, година по-късно посветихме значителна част от времето си над създаването на втората част от поредицата. Това разказаха пред “Уча в Пловдив” Марио Мишев и Иван Кънчев, които направиха днес пловдивска премиера на две от изданията на поредицата “Българската история в…” Двамата са студенти по международни отношения, а колегата им Ивомир Колев – по политология в Софийския университет.

На въпрос на какъв принцип подбират историческите факти, те обясняват, че от списък с 300 личности, определили с гласуване кои да влязат в книгата, като  уточняват, че това в никакъв случай не е класация.

Сред значимите събития намират място Априлското въстание, създаването на българската държава, Руско-турската война, построяването на Димитровград, идеята за софийско море, Тутраканската епопея, убийството на Георги Марков, българската следа в атентата срещу папа Йоан Павел, футболният успех през 1994 година, оставили неизличими белези върху историята ни. В книгата със значими личности влизат Ал. Константинов, Атанас буров, Гена Димитрова, Георги Калоянчев, проф. Георги Лозанов, Дан Колов, проф. Цветан Лазаров.

“Винаги сме си служили поне с три-четири източника за всяка една от главите. Имаме подкрепата на специалисти по история. Поставяме си три приоритета – достоверност, достъпност и увлекателност. Винаги сме смятали, че това е рецептата за успешно популяризиране на българската история – така, както го правим ежедневно в сайта ни, в който има и доста видеоклипове в помощ на учениците за обучението им по предмета. Повдигането на националното самочувствие минава през погледа върху историята. А тя трябва да бъде по-привлекателна. Защото всички знаем как се преподава в училище”, казва Марио. По време на обиколките си из страната изнасят открити уроци пред ученици и студенти.

Радват се на критиките и вярват, че са на прав път.

.

 

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.