самолет Йорданов 1

Студенти по авиационна техника от филиала на Техническия университет ще участват като доброволци в проекта за построяване на копие на първия български самолет. Фондация “ВВС”, в която участват мнозина от бившите студенти университета, има спечелен проект за създаване на “Йорданов 1”. Шепа ентусиасти от Пловдив вече работят по самолета, въпреки че финансирането на проекта закъснява. Това стана ясно на деня на специалност “Авиационна техника” във филиала.

„ Готови сме да направим отново “Йорданов 1”, независимо дали ще получим договореното финансиране от 20 000 лева и всяка доброволна помощ ще бъде от полза на проекта”, заключи инж. Аврамов. Целта е самолетът да бъде готов до месец август тази година”, обясни инж. Стоян Аврамов. За този самолет има дарения и от САЩ, където работи един от членовете на фондацията.

Тази година се отбелязва едно столетие от  полета на първия самолет, построен от българин. Неговият конструктор и строител е Асен Йорданов. Първият български самолет има отлични летателни качества за своето време, конструкция от метал, дърво и плат, ползвани са утвърдени схеми в самолетостроенето, но за първи път е въведено така нареченото трето крило.

Днес студенти доброволци ще помагат за международното състезание по авиомоделизъм край Пловдив. Състезанието е кръг от националния шампионат и в него участват модели с размах на крилата до 4 метра.