Децата между пет и шест години имат средно по четири кариеса, стана ясно на празника по повод Световния ден на здравето на устата

Не яжте сладко, избягвайте газираните напитки и не забравяйте, че трябва да миете зъбите си два пъти на ден, ако искате да са здрави и бели. Това препоръчаха студенти стоматолози на малчугани от детски градини „Майчина грижа” и „Малкият принц”, както и на първолаци от ОУ „Райна Княгиня”, дошли на празника пред общината по повод Световния ден на здравето на устата. Събитието, чиято цел бе повишаване на денталната култура сред децата, бе организирано от Български зъболекарски съюз и Община Пловдив.

„Нали знаете, че е най-добре да правите кръгообразни движения с четката, защото така по-хубаво се почистват зъбите и пазите емайла”, обърна се към децата второкурсничката по стоматология от Медицинския университет Илияна Бакърджиева. Тя и колегите й направиха показно как четката трябва да стига до труднодостъпните места в устата, за да не се допуска появата на кариес. Хлапетата, дошли на празника, получиха четки и тестери на детски пасти със заръката да не забравят да почистват старателно и езика. В торбичките с подаръци имаше и часовник под формата на игра, който напомня, че зъбите трябва да се мият сутрин и вечер.

Средно по четири кариеса имат децата на възраст между пет и шест години, а при 12-годишните те са по три, съобщи председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. При 18-годишните картината е още по-тежка – над 6 зъба с кариес и поне един изваден постоянен зъб. Стоматолозите отчитат, че само 35% от младежите на 18 години имат здрави венци.

Положителна тенденция се отбелязва в резултат на държавната програма „Профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18-годишна възраст“, която води до значително намаляване на броя на кариесите. Благодарение на тази програма се увеличава здравната култура сред подрастващите и техните родители.

„В момента, в който започнат да никнат първите зъби, трябва да започне и грижата за тях. Кариесите при деца прогресират много бързо. Затова е добре родителите да ги водят редовно на преглед”, посъветва Илияна Бакърджиева родителите, дошли на празника.

За градуса на настроението си грижиха талантите от вокална формация „Магия мини” на „Арт войс център”.