Здравословни храни във фокуса на учени и студенти от УХТ

Студенти от Университета по хранителни технологии, под ръководството на доц. д-р инж. Надежда Петкова от катедра „Органична химия и неорганична химия“, разработиха бисквити с брашно от глухарче и розов цвят. Иновативният продукт влиза в списъка на създадените от университета функционални храни, обогатени с антиоксиданти и диетични фибри.

До този момент най-популярен е хлябът „Топи“, отговарящ на всички стандарти и нормативни изисквания на Европейския съюз. Той е ориентиран към страдащи от диабет тип 2, а всекидневната консумация в продължение на 3 месеца спомага за понижаване нивата на кръвната захар при пациентите. Замесен е със земна ябълка (гулия, топинамбур), богата на пребиотика инулин, който има положително въздействие върху организма, обясни доц. Петкова. Тя отбеляза, че и в брашното от глухарче, което се влага в маслените бисквити, инулинът заема 20% от състава на брашното.

Сред новосъздадените здравословни продукти са млечните десерти с инулин, пектин, алгинатни перли с антиоксидантни компоненти от дренки, къпина, арония, червено цвекло, както и меко сирене „лабне“ с вложени екстракти от червени чушки под формата на алгинатен гел.

Като част от екипа по национална научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“ доц. Петкова изследва влиянието на биологичното отглеждане на ябълки, фуражен грах, лавандула и рози върху повишаване на антиоксидантната активност и количеството на биологично-активни вещества в тези суровини. Не се използват пестициди, а изследванията установяват, че съдържанието на антиоксиданти е с 200% повече. „Ябълките са с по-висока сладост, а при характерните български етерично-маслени култури количеството на полифеноли е по-високо. Тези компоненти са отличен помощник в борбата с оксидативния стрес, който е причина за стареенето и за сърдечно-съдовите заболявания“, посочи доц. Петкова.

За своя принос в науката доц. Петкова наскоро бе удостоена с награда за най-стойностна публикация, учредена от акад. проф. Атанас Павлов. През 2020 г. тя печели наградата „Изявен млад учен в областта на органичната химия“ на името на акад. Иван Юхновски.

Последното признание е заради изследванията на пектин, изолиран от мурсалския чай, за който е известно, че намалява холестерола и помага за нормалното функциониране на храносмилателната система. Изследването е направено съвместно с учени от световноизвестния Университет във Вагенинген (Нидерландия) и от БАН. „Нашата публикация беше приета във високо реномирано списание в първи квартил (Q1) с импакт фактор IF-10.723 (2021 г.) и високо оценена“, каза доц. Петкова.

Тя участва в 15 научни проекта, като в голяма част от тях работи съвместно със студенти и докторанти от УХТ. Съвместната научноизследователска работа до момента е довела до отпечатване на 8 публикации, индексирани в световните бази данни Web of Science и Scopus.