Експозицията на катедрата по етнология на Пловдивския университет е резултат от двугодишно теренно изследване в България и Северна Гърция

Изложбата „По пътя” е резултат от изследователските творчески търсения на екип от катедрата по етнология на Пловдивския университет за каракачаните. Какви открития са направили, студентите и преподавателите ще разкрият на 5 ноември  от 17.30 ч. в СКЛАД в Тютюневия град. Експозицията е резултат от двугодишно теренно изследване сред общности на каракачани в България и Северна Гърция.

Проектът е съфинансиран по програма Творческа Европа на ЕС и се реализира с подкрепата на фондация „Пловдив 2019”.

Изложбата представя наследството на каракачаните, което реално и метафорично е вплетено в идеята за пътя и пътуването. Елементи от сезонната подвижност на тази общност в миналото се запазват и предават до днес чрез разказите, песните, спомените, материалната и нематериалната култура. Макар и уседнали, днешните наследници остават свързани с това вечно пътуване на предците си. Пътят препраща към реалното движение в пространството и паметта за културни знания и умения за обитаване на планината, за изграждане на жилища и отглеждане на животни, за приготвянето на храна и изработването на дрехи и тъкани. От друга страна, пътят е метафора и на годишния, и на жизнения цикъл на хората и животните. Той структурира човешкия живот – раждане, кръщене, сватба, смърт, празничност и всекидневие. Посетителите на изложбата ще бъдат провокирани да се потопят в света на каракачаните и да съпреживеят пътуването във времето и пространството.

Заедно с откриването на изложбата гостите ще могат да видят и премиерата на филма „CU TENDA – пътуване с каракачаните“, в който изследователският и творчески екип съвместно с режисьора Екатерина Минкова представят един визуален разказ за пътуването през спомена.

Потапянето в света на каракачаните се допълва и от творческата работилница, която ще се проведе по същото време. Тя ще включва рисуване и оцветяване на каракачански мотиви, подреждане на пъзели, моделиране и изработване на каракачанска колиба (калива), палатка (чатура), овце.