Пет отбора от Аграрния университет генерираха идеи в състезанието „Challenge Labs“ и влязоха в битка за награда от 2000 евро

Как да се намалят нитратите в зеленчуците – решение на този проблем търси днес отбор третокурсници от „Растителна защита“ и четвъртокурсници от специалност „Екология“ на Аграрния университет. Под ръководството на своите ментори – гл. ас д-р Пламен Зоровски и гл. ас. д-р Павлин Василев от Факултета по растителна защита, те правиха изпитания на място, докато готвят презентацията си с конкретните предложения. Тимът работи по проблема как да се намалят нитратите – от една страна с балансирано третиране с азотни торове, а от друга – с конкретни съвети към потребителите как да разпознават зеленчуците с нитрати в магазинната мрежа. Докато тестовите ленти се оцветяват по различен начин в червено според съдържанието на нитрати в краставица, домат, лимон, репичка и маруля, се оказа, че има съвсем прост начин за приложение в домашни условия.

„Ако подправите зелената салатата с лимон, съдържащият се в него витамин С ще неутрализира нитратите“, поясни гл.ас. Зоровски. Краставицата е препоръчително да се бели, защото в кората се концентрират най-високите нива на нитрати.

Екипът бе сред петте отбора, които взеха участие в състезанието “Challenge Labs“ и се бориха за наградата от 2000 евро. Надпреварата провокира 34 студенти да генерират идеи на базата на натрупани до момента знания и умения, за да предложат решение на конкретен проблем от агро-хранителния сектор, даден от бизнеса.

Състезанието се провежда за първи път у нас като част от годишната програма за младежки инициативи на Аграрния университет и „Cleantech“, като партньори на българския хъб към Европейския институт за иновации и технологии  в направление „Храни“. Целта е студентите и младите учени да развият предприемачески умения и да предложат иновативни идеи, които могат да бъдат внедрени“, обясни зам.-ректорът по научната дейност в Аграрния университет проф. Владислав Попов. Форматът се провежда и в другите държави в Европа, където има хъбове.

Бизнес партньорите на университета предложили 10 проблема, сред които неясният произход на продуктите, съживяване на обезлюдените райони, намаляване на нитратите, постигане на голямо производство на малък терен и използване на повече ресурси от гроздето – например обвивката и семките. Петте отбора в АУ са от всяко направление, в което обучава висшето училище.

Четвъртокурсници презентираха идеята си за интелигентно устройство, което може да отсява болните от здравите растения, като мери температурата им – тя се променя според биохимичните процеси. А после да пръска само заразените с препарати, вместо да се третира масово. Така храната ни ще стане по-здравословна, а в същото време ще се пестят разходи.

На този етап прототипът на иновацията бе представен от картон, с четири перки, с които да се движи устройството между лехите с доматите.