Микроветрогенератор демонстрираха от факултета по електроника и автоматика на филиала на Техническия университет на Пловдивския фестивал на науката

3D принтер и роботи, които се задвижват с телефон, показаха от Университета за деца

Умален модел на кулата на Никола Тесла предизвика фурор сред посетителите на Пловдивския фестивал на науката. Трансформаторът за искров заряд бе изложен на щанда на филиала на Техническия университет, а студенти от факултета по електроника и автоматика демонстрираха приложението му. Организатор на четиридневното събитие е фондация „Красива наука“, а домакин бе Центърът по растителна и системна биология и биотехнология.

Техническата станция, известна като Уордънклиф, е била разрушена през 1917 г. и изтъргувана като скрап, за да може създателят й да реши финансовите си проблеми, разказаха студентите. Строителството на станцията започва през 1898 г. в Ню Йорк и е финансирано от банкера, познат като Джей Пи Морган. Тя е била предназначена за безжичен пренос на енергия през въздуха, включително за предаване на съобщения от Америка до Европа. Тесла е искал да постави началото на енергийна система, използваща Земята като проводник. Това, разбира се, не устройвало едрия бизнес. Индустриалците, занимаващи се с производство и доставка на електричество, изпаднали в ужас, спонсорът спрял финансирането, а Тесла потърсил съдействие от няколко милиардера. След като и те му отказали, се принудил да прекрати проекта с кулата, която всъщност е първият генератор на променлив ток в света и първият радиопредавател.

Студентите от филиала демонстрираха и микроветрогенератор, който може да захранва и малка електрическа крушка. От клуба по роботика пък представиха роботизирана ръка, тип протеза, за хора с увредени крайници, сумо роботи и роботи, следващи линия.

В рамките на фестивала се проведе и Регионален технологичен форум „Инженери в действие“, организиран от Университет за деца. В него взеха участие ученици, студенти и млади учени, които споделиха опита си в инженерните науки и демонстрираха най-новите си разработки – 3D принтер с гранули от рециклирана пластмаса, роботи за обучение на деца, които се задвижват с телефон или с дистанционно управление.

Като най-силното изживяване от фестивала определи рубриката “Да разбиеш професора“ преподавателят по физика д-р Тодорка Димитова. Заедно с още трима свои колеги от ПУ “Паисий Хилендарски” – доц. Пламен Ангелов (химик). доц. Маргарита Панайотова (биолог) r доц. Стоил Иванов бяха обстрелвани с въпроси от ученици.

Близо 1500 ученици от 30 училища от Пловдив и региона посетиха събитията от училищната програма. Публиката можеше да избира измежду 100 събития, представени на живо от учени, технолози и комуникатори от града и страната, както и от специални гости от Испания, Украйна и Обединеното кралство, прожекции на записи от събития на живо, научнопопулярни филми, изложби, демонстрации, експерименти, работилници и състезания.

През уикенда малките посетители на форума програмираха роботи, запояваха коледна украса, участваха в създаването на картофено оръдие, лимонаден гейзер и в още множество изследователски забавления.

“Уча в Пловдив” бе сред медийните партньори на фестивала.