Агро пазар и оранжерия за производство на плодове и зеленчуци с биоресторант предлагат участниците в българо-френското ателие за трансформация на градска среда

DSC00518

Студенти от 10 националности излязоха с идея Тютюневият град да бъде трансформиран в еко квартал и разработиха 14 проекта какво да се случва в новото градско пространство. Предложението е в комплекса да има Музей на тютюна, място за събиране на стари предмети, жилищна част, агро пазар с мини оранжерия за производство на плодове и зеленчуци, площадки за деца, пешеходни алеи с експонирани скулптури. Идеята е градчето да си кореспондира с кино „Космос”.

Разработките бяха онагледени с графични платна със снимки, чертежи, 3D композиции, кратък филм и макет като резултат от българо-френското ателие „Иновативна градска трансформация чрез архитектурно наследство и култура“. То се проведе през октомври, като се вписва в клъстер “Градски мечти” в проектната платформа „Трансформиране” от програмата на “Пловдив 2019” за домакинството на града като европейска столица на културата.

В проекта участваха 25 студенти от Висше училище по архитектура „Ла Вилет“ в Париж, 5 от Пловдивския университет, 5 от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, както и Кооперативът „Цветоскоп“. Освен българи и французи сред бъдещите архитекти има младежи от Япония, Уругвай, Мексико, Испания, Алжир. Партньорите имат договор за дългосрочно сътрудничество, подкрепен и от община Пловдив.

След като обиколили знаковите места в Пловдив, студентите работили в 4 тематични ателиета за бъдещето на Тютюневия град, как да се осъществи връзка между Стария град и Капана, какви решения да се предложат за Централния площад, как да изглежда в бъдеще кино „Космос” и пространството около него.

Резултатът от работата в групите са 4 урбанистични анализа, които правят снимка на състоянието в момента, като също предлагат нов подход за опазване и устойчиво развитие, включително чрез използване на нови технологии. В общата концепция на групите всеки от участниците се е спрял на обект по свой избор.

Най-много са проектите за Тютюневия град – 14 проекта са свързани с него, разказа ръководителката на Кооператив ”Цветоскоп” арх. Цвета Кирова. Има две идеи за Централния площад и връзка между Стария град и творческия квартал „Капана”, както и 3 други предложения за трансформации в градска среда.  Това са професионални разработки, които са дипломни работи на завършващи архитекти.

Водят се разговори с Френския културен институт да подпомогне създаването на туристическо мобилно приложение SitySmart, в което да се организира събраната от студентите информация и снимки на посетените от тях обекти.