15 отбора провериха знанията си в областта на материалното частно право в Националното състезание на Юридическия факултет на ПУ, пловдивчани взеха отличия за най-добър ответник и най-добър оратор

Национално състезание по гражданско и търговско право на Юридическия факултет на Пловдивския университет изправи един срещу друг 15 отбора от 5 юридически факултета в страната – ПУ „Паисий Хилендарски“, СУ „Св. Климент Охридски“, ВСУ „Черноризец Храбър“, УНСС и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. На предварителния кръг участниците решаваха тест в рамките на час и половина, с който бяха проверени знанията им от областта на материалното частно право. Първите 8 отбора с най-добър резултат се класираха за финалите. 47 точки от максималните 50 постигна отборът на ПУ в състав Изабела Петкова, Лейла Адемова и Николай Стоев. Челната осмица беше допълнена от още два отбора от ПУ – второ и четвърто място, три отбора на СУ – на пето, шесто и осмо място, и по един отбор на УНСС – трето място, и ВТУ – седмо място.

На финала те се изправиха един срещу друг в рамките на четири симулативни процеса, като всеки един от тях влезе в ролята на ищец или ответник и представи своя адвокатска защита. Тази година казусът, който решаваха отборите, беше посветен на въпроси от областта на облигационното и търговското право, а състезателите размишляваха над някои правни проблеми, свързани с придобиването на авторски картини, които са произведения на изкуството. Така тематиката на казуса косвено докосна и каузата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г.“

Призовете „Най-добър ищец“ и „Специална награда на академичната общност“ получи отборът на СУ „Св. Климент Охридски“. Наградата „Най-добър ответник“ бе връчена на отбор на ПУ „Паисий Хилендарски“ в състав Жанет Вълкова, Веселина Учкова, Йорданка Николова и Валентина Методиева. Награда „Най-добър оратор“ бе присъдена на Изабела Петкова, говорител на отбора на Юридическия факултет на ПУ. С „Най-оригинална защита“ бе награден отборът на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

„Специална награда на Председателя на журито“, връчи деканът на Юридическия факултет на ПУ проф. д-р Венцислав Стоянов и те бе за отбора на УНСС.