Студенти от 10 държави рецитираха химна на българската просвета „Върви, народе възродени“ на днешния празник по повод Деня на Кирил и Методий в Аграрния университет. За поредна година висшето училище организира инициативата „Букет от националности“. Момчета и момичета, които се обучават в Пловдив по програма „Еразъм+“, изпълниха куплет от стихотворението на Стоян Михайловски, подредени на моравата пред Ректората, където се състоя тържеството на открито, а до тях бе поставена окичената с цветя от оранжериите на вуза икона на светите братя. Младежите от Молдова, Камерун, Нигерия, Бангладеш, Пакистан Украйна, Египет, Турция, Казахстан, подкрепяни от българските си колеги, разучили репликите чрез траскрипция на латиница и звукови файлове. За някои от тях произношението било доста трудно, но положили всички усилия да се справят, още повече като разбрали какво е съдържанието на химна“, поясни ръководителят на Еразъм студентите Доника Димитрова. Част от тях са тук за магистърски курс по почвознание в рамките на „Еразмус мундус“.

„Днес казваме „да“ на взаимното уважение, разбирателство и приятелство. Стараем се да изграждаме добри специалисти, но едновременно с това да възпитаваме в дух на разбирателство и толерантност. Защото студентите са най-добрите посланици на единството по света“, каза зам.-ректорът на Аграрния университет доц. д-р Светла Янчева.

Началото на празника поставиха малките таланти от детска градина „Боряна“, които представиха тракийски фолклорни композиции.

„За първи път пея, но се надявам да се справя“, помоли за снизходително отношение публиката Мохамед от Пакистан и изпълни традиционна песен за любовта и приятелството.

Постери разказваха за културно-историческите забележителности на държавите.

Чуждестранните студенти във вуза и тукашните им колеги сътвориха обща трапеза. Масите на открито бяха отрупани с традиционни национални специалитети. Украинците се представиха с варенки с извара и с борш, турците – с чий кюфте, а Махмуда от Бангладеш почерпи с риба с къри и ориз. Гостите можеха да опитат също Даал тарка или леща със зеленчуци, подправена с къри, чесън, лук и джинджифил – типично ястие за Пакистан. Молдовците бяха сготвили мамалига с риба. На българския нашите студенти бяха подредили агнешко с ориз, домашно кисело мляко и сладко от ягоди, боровинки и смокини.

Предвид военните действия в Украйна, студентите, които са от района на Киев, се обучават безплатно в Аграрния университет и не плащат такса за общежитията. Всеки ден се чували с близките си и нямали търпение да се приберат в края на юли, когато изтича периодът на обучението им тук. От ръководството на университета обаче са готови да им предложат вариант да останат да учат тук, докато стане безопасно да се върнат в родината си.