All-focus

Облекчаване на процедурите обеща днес в ПУ вицепрезидентът Илияна Йотова. Стипендията да се увеличи 300 лева, поиска Александър Димитров от Молдова, който учи „Информатика“

Облекчаване на процедурите за получаване на разрешение за постоянно пребиваване поискаха чужди студенти с български корени на среща с вицепрезидента Илияна Йотова. Срещата, на която присъства и директорът на дирекция „Висше образование“ в МОН Ангелина Ламбрева, се състоя в Пловдивския университет.

„Постановление 103, което регламентира престоя и обучението ви в български университети, ще бъде променено“, обясни Йотова. Тя предлага при промяната на Закона за българското гражданство, учещите по това постановление да бъдат извадени пред скоба при получаване на права на престой, а по-късно и при кандидатстване на гражданство. Промяната се налага и заради разширяване на обхвата на общностите българи зад граница, които да се възползват от безплатно обучение и стипендии за живот в България.

120 са студентите от Украйна, Молдова, Северна Македония и Сърбия, които се обучават в ПУ по постановления 103 и 128. В разговора си с тях Йотова бе любопитна да узнае как са избрали да учат именно в Пловдив, доволни ли са от образованието, какви трудности са срещнали по пристигането си и къде виждат бъдещата си реализация.

„Понякога имаме трудности с документите, процедурите са малко по-дълги, но се справяме. Добре е, че вдигнаха стипендията на 240 лева, но ако стане 300 ще е супер. Защото плащаме за общежитие 80 лева, като добавим и сметката за мобилен телефон, за храна не остава нищо“, обясни третокурсникът Александър Димитров. Той е от Молдова и учи специалност „Информатика“. Първата година имал големи трудности с езика, но сега вече се справя по-лесно. Малцина от колегите му се отнасяли скептично към чужденците, повечето били готови винаги да помогнат при нужда.

На прекрасни състуденти се радва първокурсникът от Сърбия Милан Дутич. Той е от български произход, затова избрал да продължи образованието си у нас. Нито за миг не съжалява, че е заложил на „Музика“ в Пловдивския университет, защото срещнал невероятни преподаватели и прекрасни условия в общежитията. Свири на кавал и гайда.

Петокурсникът по право Александър разказа пред вицепрезидента, че най-голяма трудност имал с научаването на езика, затова се наложило и да поработи, за да усвои по-бързо българския. Дария Шаркова от Молдова учи начална педагогика с чужд език. Харесала си специалността от сайта на университета и смята тук да завърши и магистърска степен. Категорично е решила, че ще работи като педагог, но все още се колебае дали да се върне в Молдова или да остане тук.

„От 2011 година съм в България и записах медицина, но ми се наложи да прекъсна, заради операция. Сега ми искат 7000 евро като чуждестранен студент, а не мога да си позволя тази сума“, постави проблема си Душица от Македония. Момичето е изкарало първи и втори курс в Медицинския университет, но имало четири невзети изпита и вече е загубила студентски права. Ламбрева от МОН я посъветва да кандидатства отново по постановелнеие 228, за да възстанови правата си, а успешно взетите изпити ще й бъдат признати.