130 младежи от катедра „Хранене и туризъм” на висшето училище обслужваха международния шампионат Concours Mondial de Bruxelles

DSC_8367-1280 (1)

Студенти от Университета по хранителни технологии впечатлиха международните дегустатори на световния винен шампионат Concours Mondial de Bruxelles, чийто домакин бе Пловдив. В дегустационните комисии се включиха 350 водещи еножурналисти, сомелиери, търговци на вино и енолози. 40 от тях бяха български дегустатори. Близо 9000  проби на вина от 55 държави се представиха в надпреварата, която за първи път се провежда в България. Съревнованието на такъв брой вина от цял свят е прецедент в историята на престижния конкурс.

Изключително сме впечатлени от добрата подготовка и сомелиерски умения на 130-те студенти от катедра „Хранене и туризъм“, коментираха организаторите. Тяхната задача е била да поднасят пробите на дегустаторите.

„Един от принципите на конкурса е да съдействаме за развитие на обучението на подрастващи, които ще работят в сферата на туризма, и съм много доволен от нивото на подготовка на студентите от Университета по хранителни технологии. Винаги за конкурса правим генерална репетиция по 5 пъти, а в Пловдив бяха достатъчни само две. Това се случва за първи път“, каза директорът на конкурса Тома Костенобъл.

„За първи път нашите студенти имат възможността да демонстрират знания на международен форум от такъв мащаб.  Изключително удовлетворение е за нас, преподавателите, да видим на практика резултатите от своя дългогодишен труд и сме благодарни за високата оценка, която получаваме от участниците в журито и от организаторите на конкурса “, коментира заместник-ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Йорданка Алексиева.

DSC_8363-1280 (1)