Ученици от паралелките с италиански език на ЕГ „Иван Вазов” ще представят гурме изкушения на международното изложение „Фудтех”

Традиционни италиански рецепти и нови тенденции в гурме културата на своята страна ще представи шеф-готвач от Апенините по време на международното изложение „Фудтех” на 21 февруари в панаира . Сред изкушенията, които ще могат да дегустират посетителите на зона „Вкусовете на Италия, ще е прочутата поркета, приготвена по традиционна римска рецепта. Асистенти на майстора ще бъдат студенти по кетъринг от Университета по хранителни технологии, който години наред е партньор на изложението. Обезкостеното месо, завито на руло, е овкусено с емблематични за Апенините подправки, и се пече около 8 часа при температура 120 – 150о С.  Тайната на изключителния вкус според специалистите се крие в букета от ароматни билки, които престояват с месото около 6 часа преди да се изпече.

Фотоси с над 60 забележителности на Апенините, изгледи от Рим, Верона, Флоренция и ще красят щандовете. По традиция зад тях ще бъдат ученици от паралелките с италиански на ЕГ „Иван Вазов”, които подобряват езиковите си умения на изложението. Гимназистите ще предлагат на посетителите да дегустират италиански сирена и кашкавали, салами, маслини, вино, ликьори, кафе

За пръв път на италианския щанд ще се предлагат био продукти, като червените портокали, отглеждани в подножието на вулкана Етна. Те са изключително богати на минерали и витамини С, А, Р, за което са препоръчвани при тежък физически и психически труд и при високи нива на напрежение.

На щанда на Университета по хранителни технологии ще бъдат представени научните постижения и  новостите в създаването на здравословни храни. Студенти от специалностите „Туризъм“, „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Кетъринг“ и „Храни, хранене и диететика“ ще проведат проучвания за излъчване на „Избор на потребителя” в отделните категории храни и напитки и ще изследват ролята на панаирното изложение за развитието на Пловдив като туристическа дестинация.