Четвъртокурсничката от специалност „Фармация“ Селена Узунов е двигател на инициативата, даренията вече пътуват към засегнатите региони

Студенти от Медицинския университет в Пловдив организираха акция в подкрепа на пострадалите от опустошителното земетресение в Турция. Двигател на инициативата е четвъртокурсничката от специалност „Фармация“ Селена Узунов. Тя е родена в Германия, но родителите й са от Кърджали и имат близки в южната ни съседка.

„Отправих апел в социалните мрежи към моите колеги всеки да помогне с каквото може. Отзоваха се много повече хора, отколкото очаквах и продължават да ми пишат, за да питат дали да дарят пари, продукти или спално бельо“, разказва Селена. Решили да купят всичко необходимо за бебета и малки деца – биберони, адаптирано мляко, пюрета, памперси. Студентските квартири в един момент се оказали твърде тесни, за да поберат всички пристигащи дарения. Селена потърсила подкрепа от Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, откъдето съдействали да бъде отворена библиотеката в Джумая джамия, където сортирали и опаковали продуктите. И чуждестранните студенти, и българските откликнали на призива и пристигали с кашони хранителни продукти, които вече пътуват към засегнатите региони.

„Няма крайна дата за акцията, когато съберем продукти ги носим в пунктовете, които се координират от консулството, товарят се в микробуси и поемат по предназначение. Няма да върнем никого, когато и да дойде, защото подкрепа ще е нужна още дълго време“, казва Селена.