Младежи от 18 държави, включително Непал, Филипини, Етиопия и Гана, представиха традиционни ястия и танци

Зелени банани с месо, пилешко със зелен пипер и пържен ориз – тези и други екзотични ястия можеха да се опитат днес в двора на Аграрния университет, където се проведе традиционното вече събитие „Букет от националности“. Откритите щандове бяха отрупани с кулинарни изкушения като испанска тортиля, непалско мляко с ориз и царевица с пилешки флейки по индонезийска рецепта. Чуждестранните студенти предоставили предварително на организаторите от висшето училище списък с продуктите, необходими за ястията, които били приготвени в кухнята на студентския стол към общежитията.

Празникът на зелената морава събра младежи от 18 държави – Гана, Непал, Индонезия, Монголия, Испания, Камерун, Филипини, Етиопия, Сърбия, Гърция, Гвинеа Бисау, Монголия, Казахстан, Турция, Пакистан, Кипър, които се обучават по проект emiSS на ЕК. Гости на събитието бяха професори от Йордания, Полша и Турция, които са в университета като координатори по „Еразмус Мундус магистърски курс по почвознание“.

Студентки от Индия, Индонезия и Непал, облечени в типични за своите държави костюми, обраха овациите с традиционен танц. А младежи от Монголия и Индонезия изпълниха типични за държавите си песни. Възпитаници на Националното училище по фолклорни изкуства в Широка лъка представиха популярната родопска народна песен „Рипни, Калинке“ и джазиран вариант на хоро, изпълнено на тъпан, гъдулка, кавал и виолончело.

„Образованието е без граници, в него няма разлики по пол, религия, националност, няма дискриминация. Искаме да направим света по-добър. Защото образованието поражда надежда, а надеждата – мир“, приветства участниците в събитието ректорът проф. д-р Христина Янчева.

А зам.-ректорът проф. д-р Светла Янчева добави, че програма „Еразъм“ има вече 35-годишна история и е най-масовата, която финансира мобилности по цял свят. Ако през първата година от тях са се възползвали 3240 студенти, към днешна дата те наброяват 10 милиона. Бюджетът за периода 2021-2027 г. е 26,2 млрд. евро.