„Работиш на сляпо, а творението ти трае два дни”, казва третокурсничката от Медицинския университет Свободка Стамчева, която спечели наградата на публиката в националния конкурс за рисунка с микроорганизми

Вируси, бактерии, дрожди и плесени се превръщат в произведение на изкуството през въображението на студенти от Медицинския университет. Лаборанти, фармацевти и медици от висшето училище сътвориха уникати, но не върху бялото платно, а в стъклен съд за посявка на проби. Нетрадиционните творби участват в третото издание на Националния конкурс за рисунка с микроорганизми „Агар Арт“, организиран от списание „Българска наука“.

„Микробното изкуство или агар арт е произведение, създадено чрез култивиране на бактерии, дрожди и микроскопични гъби. Те се събират с тампон, сеят се върху хранителна среда и след 24 до 48 часа стават видими за нас”, обяснява третокурсничката по медицина Свободка Стамчева. Нейният зимен пейзаж спечели наградата на публиката в конкурса.

Научила за събитието от преподавателя си Мария Ивановска от катедра „Микробиология и имунология”, която насърчила студентите да експериментират и ги запалила да се включат в конкурса. И тъй като рисуването е хоби за Свободка, тя си направила скици, които след това се опила да постигне с микроорганизми. Първоначално се виждали само щрихите, а цветът се появил, когато бактериите се развият. Тогава оживява и картината.

„Най-интересното е, че работиш на сляпо. За да се получи нещо красиво върху хранителната среда, трябва да се познават свойствата на микроорганизмите, които ще се използват. Отделните видове се нуждаят от различна среда и температура на култивиране, за да пораснат. Те се оцветяват по различен начин. Творението оживява с времето и издържа два-три дни”, обяснява третокурсничката, която в момента се готви за изпит по микробиология и се надява да се справи успешно. Наградата й от конкурса е абонамент за списание „Българска наука” и среда по избор.

Още една награда от състезанието дойде в Пловдив и тя е за Александра Стоянова. Студентката по медицина е с разностранни интереси и е сред най-активните в университета. Освен, че е вицепрезидент на Европейската асоциация на студентите медици, тя членува и в Международния конгрес по медицински науки, който обединява млади лекари и студенти от 67 държави. Нейното цвете, нарисувано на Ориентейшъл агар, печели поощрителна награда на катедрата по микробиология.

В наши дни историята на това необичайно изкуство започва в края на 2014 г., докато Росица Ташкова, редактор на списание „Българска наука” работи по дипломната си работа за магистър в Университета на Нант, Франция. Тогава тя решава да нарисува шарена елхичка, с която да зарадва колегите и себе си.

Идеята ѝ хрумва, докато разчиства вече непотребни петрита с хранителни среди и пораснали по тях разноцветни микроби. Така бактериите се превръщат в палитра. След като елхичката на Росица пораства, тя качва нейна снимка в сайта на Американското общество по микробиология и за много кратко време става най-харесваният, коментиран и споделян пост във Facebook страницата на организацията. След няколко месеца те обявяват първия в света конкурс за рисунка с микроорганизми върху хранителна среда, вдъхновен от бактериалната елхичка на Росица.