Проф. Красимир Мурджев разглежда постерите като член на журито.
Проф. Красимир Мурджев разглежда постерите като член на журито.

Най-съвременните аспекти в диагностиката и лечението на рак презентираха бъдещи медици в рамките на втората студентска хирургична конференция на тема “Злокачествени заболявания в хирургията”. 350 студенти медици от цялата страна участваха в престижния форум, като преди поредицата от лекции имаше постерна сесия, оценявана от научно жури. Главен организатор на събитието е кръжокът по специална хирургия с ръководител доц. Иван Новаков. Участниците в лекционната сесия говориха за карцинома на млечната жлеза и на белия дроб, за тумори на стомаха.

“Според последни данни над 3600 жени в България се диагностицират годишно от рак на млечната жлеза. Липсата на скрининг е най-големият проблем у нас, който води до увеличаване на смъртните случаи. Ракът се лекува, стига да е уловен навреме”, каза за “Уча в Пловдив” петокурсникът Валентин Иванов, който сред участниците в кръжока по хирургия, където детайлно се разглеждат симптомите на отделните заболявания.

Събитието, с акцент към хирургията, е първо по рода си в България и се организира от студенти за студенти. Целта на конференцията е да се обогатят знанията на присъстващите с информация, която не се пише в учебниците – най-новите възможности на медицината днес.