Участниците в организиран от ПУ международен семинар ще изпълняват персонални задачи на тема „България: поглед отвън“

20 студенти и докторанти от Австрия, Германия, Грузия, Италия, Полша, Сърбия, Украйна, Унгария, Хърватска се събират утре в Пловдив, водени от страстта към изучаването на българския език, история и култура. Всички те са участници в Международния интердисциплинарен семинар на тема „Културна карта на България – Родопите“, който се реализира по Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“.

Екипът с ръководител проф. Любка Липчева-Пранджева е избрал участниците след специална процедура на кандидатстване, в която те трябвало да докажат степента на владеене на българския език. Програмата на семинара включва както класически лекции, така и различни съвременни форми на обучение и комуникация. За лектори са поканени филолози, историци и културолози от Пловдивския университет и специалисти от региона на Родопите.

Маршрутът на пътуващия семинар започва от Пловдив и продължава в Родопите, където са предвидени са посещения на Асеновата крепост и Бачковския манастир, Широка лъка. В Смилян ще има уъркшоп за приготвяне на масло и сирене в една от известните мандри в селото. Участниците ще посетят Етнографски ареален комплекс в Златоград и Агушевите конаци в с. Могилица, Дяволския мост и тракийския култов комплекс Орлови скали, живописния меандър на р. Арда, Перперикон и Регионалния исторически музей в Кърджали. В последния ден ще дегустират вина от Тракийската низина във вила „Юстина“.

Всеки от участниците ще бъде натоварен с персонална визуална задача на тема „България: поглед отвън“, в която да се представи рефлексията на чужденеца към различните елементи от културата на България: азбука, архитектура, изкуство, занаяти, храна, облекло и др. Заданията трябва да бъдат подготвени в рамките на семинара и да съдържат елементи от всички посетени места в Пловдив и Родопите.