Домакин на срещата, която ще се проведе на 23 октомври, е Пловдивският университет, отворена е за мнения и предложения

Студенти от пловдивските висши училища организират дебат за състоянието на част от общежитията в града. Срещата, на която са поканени не само младежи, но и граждани с позиция по проблема, ще се състои на 23 октомври от 16.30 часа в 6 аудитория на Ректората на Пловдивския университет. Всеки желаещ може да изрази мнение и да направи предложение, обявяват инициаторите от Студентския съвет на висшето училище.

В момента в ПУ учат 18 000 студенти. 10 000 са в редовна форма, а 530 от тях са настанени в новия кампус зад сградата на вуза на бул. „България”. Четирите блока са единствените собствени общежития на университета. Легловата база обаче е крайно недостатъчна, за да задоволи нуждите на студентите. Затова тези, които не са успели да се класират за луксозната нова база, получават оферта за блоковете на „Чайка“ и „Марица“. Разпределението на местата се прави от Междувузовската комисия, която се събира ежегодно в края на лятото.

Тоалетните и баните са общи, мебелите са отпреди десетилетия, дограмата е в лошо състояние, течовете са ежедневие, алармират потърпевши. По мнението на студентите хигиената на стола, който се стопанисва от „Студентски общежития и столове”, също е потресаваща.

Преди повече от месец „Уча в Пловдив“ се отзова на сигнал на бакалаври от Аграрния университет и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, настанени в „Чайки”-те. По думите на председателя на Студентския съвет в Аграрния университет Христо Козаров единствено „Чайка” 3 не се нуждае от ремонт. Блокът е стегнат основно преди няколко години. И трите блока са санирани, но в „Чайка” 2 все още се ползва общ санитарен възел на етажа, а „Чайка” 1 е с амортизирани мебели, които не си помнят годините. Ако изобщо може да се нарече мебел разбитият гардероб, боядисван неколкократно, олющената маса и мивка с мухъл по стената. Преди време били сменени само матраците, които обаче са поставени върху русенски легла с пружини.

Проблеми в кампусите, които се стопанисват от вузовете няма – там условията са близки до хотелските. Но в блоковете, които са в актива на държавното дружество „Студентски общежития и столове“, времето като че е спряло, а обитателите са принудени да мизерстват в безобразни условия и обзавеждане от 70-те години на миналия век.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.