46 млн. лева са осигурени по проекта на МОН за стажове в реална работна среда

С 46 милиона лева, осигурени от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, Министерството на образованието и науката стартира изпълнението на фтората фаза по проект „Студентски практики “. Срокът за изпълнение е 40 месеца. До 12.05.2023 година се предвижда 44 000 студенти от 43 висши училища партньори по проекта да проведат практическо обучение по специалността в реална работна среда.

Сериозният недостиг на кадри в областта на педагогическите, инженерно-техническите и природните науки, както и изоставането в обучението по нови професии, необходими за зелената икономика, високотехнологичните и иновативни дейности са мотивите, поради които с предимство в проекта ще се включват студенти, обучаващи се в тези области. Предвижда се обучение в реална работна среда на 6000 студенти от областта на педагогическите науки, на 7000 студенти, които се обучават в технически специалности, и на 2700 студенти от областите природни науки, математика и информатика. За участие  могат да кандидатстват всички действащи студенти от висшите училища партньори.

Един студент може да бъде включен в практическо обучение по настоящия проект един път в рамките на своето обучение. Допуска се младежите, които се обучават по специалности, за които се предвижда обучение само за придобиване на ОКС „магистър“,  да бъдат включени в до две практики.

Обучението трябва да съответства на изучаваните от студента професионално направление или специалност и се провежда в рамките на 240 астрономически часа. Това става под контрола на ментор от организацията, която провежда практиката, и на академичен наставник от висшето училище. При успешно приключило практическо обучение студентът получава удостоверение и стипендия в размер на 600 лева.

Допустими обучаващи са стопански и нестопански организации, в т.ч. и държавна и общинска администрация, училища, синдикални и работодателски организации.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.