Обсъжда се възможност студентите в педагогически специалности да се обучават без такса. Това каза днес зам.-министър Деница Сачева на конференцията „Актуални политики практики в образованието“ в Плевен. Тя обясни, че е много важно цялото общество да мотивира младите хора да стават преподаватели в детски градини и училища.

Данните на МОН показват увеличение на записаните в педагогическите специалности във висшите училища. Те са защитени и това дава право на студентите да получават по две стипендии.

В момента учителите до 35-годишна възраст са около 13 500. В същото време на над 50 години са 59 000 преподаватели. В следващите години се очаква да се пенсионират над 50 000 преподаватели, затова основно предизвикателство е системата да бъде обезпечена с кадри. Наблюдава се недостиг на учители по природни науки, информационни технологии и чужди езици“.

„Изпълняваме ангажимента си за двойно увеличение на заплатите. За първи път тази година учителските възнаграждения са над средните за страната. Нашата цел е в края на мандата средната заплата да е 1500 лв.“, посочи Сачева. По думите й учител е професия на бъдещето, която ще се развива бурно в следващите пет години.