Държавата, местната власт, бизнесът и просветни експерти разискваха на кръгла маса създаването на професионален колеж

20160318_132209

Завършил висше образование счетоводител получава от 800 до 1000 лева заплата, а с диплома за средно електрокарист или стругар взима 1200 – 1400 лева. Това заяви Маргарита Боева -управителят на маркетингова агенция „Ноема” на кръгла маса относно нагласите за нагласите за създаването на професионален колеж. Представители на държавната и местната власт, на бизнеса и просветни експерти дебатираха нуждата от изграждане на такова учебно заведение, което да задоволи нуждата от кадри в определени сфери.

Според изследването на „Ноема” липсват специалисти на средно ниво и такива с меки умения – хора, които могат да управляват малки екипи.

Дебатите са първа стъпка от пилотен проект под формата на публично-частно партньорство за създаването на колеж по инициатива на Министерството на икономиката и „Тракия икономическа зона”.

„Силното индустриално развитие на област Пловдив води до преориентиране на образованието – към специалисти с технически умения. Трябва да пренасочим образователния процес в тази посока, дано не сме закъснели “, подчерта председателят на бюджетната комисия в Парламента Менда Стоянова. Според нея в средните училища трябва да се разкрият  паралелки с актуални специалности по поръчка на фирмите.

„Това отчасти вече го правим“, обяви инж. Пламен Панчев – съуправител на „Тракия икономическа зона” и председател на съвета на директорите на „Сиенит”. Откриват се нови специалности в училищата в Раковски и Калековец.

КЦМ повече от 10 години „си отглеждат“ кадрите в Професионална гимназия „Иван Асен II” в Асеновград. Комбинатът предлага допълнителни занимания – в заводския обучителен център лектори преподават технология и обработка на металите, добив на цветни метали, химия, като по този начин се увеличават часовете по практика. КЦМ дава стипендии, организира летни академии и лятна почивка, мотивира и преподавателите“.

Колко необходими са в момента техническите кадри даде пример  Валентина Александрова, съветник на министъра на икономиката: „Вчера имах среща с голяма американска фирма, която поиска 200 инженери, за да включи България на своята карта за инвестиции“.

„Трябва да мотивираме децата да учат нужните на бизнеса специалности, затова професионалните  гимназии трябва да се рекламират – в основните училища – в часовете на класния, на родителски срещи, както и по медиите“, посочи заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов. Той предложи като първа стъпка да се набележат най-необходимите 10-12 професии и всички заинтересовани страни да акцентират усилия за набиране ученици за тях.

Началникът на Регионалния инспекторат по образованието Иванка Киркова смята, че липсата на желаещи да учат технически специалности е поради създадения страх у децата към дисциплини като математика, физика, химия. Киркова поясни, че ако училищата са общински, би било по-лесно да се откриват паралелки спрямо нуждите на фирмите.

„В най-скоро време ще проведем среща с кметовете от област Пловдив, за да чуем тяхното мнение по въпроса дали искат професионалните гимназии да преминат към съответните общини“, обяви заместник-областният управител Владимир Маринов.

На срещата присъства и проф. Тодор Танев, бивш министър на образованието и настоящ съветник на премиера Борисов. Той помоли бизнесът да се включи в обсъждането на подготвяния в момента проектозакон за професионално образование и обучение.